Fem apper som gir fornuft til nettverksovervåking

IT-butikker har et kritisk ansvar for å kontinuerlig overvåke miljøene sine for å sikre at ting er i orden og at det er ressurskapasitet for å dekke forretningsbehov. Infrastrukturytelse er en kjernedel av tjenestene som driver virksomheten, og ytelsesproblemer kan plage IT-avdelinger og være vanskelig å spikre. Heldigvis er det en rekke gratis verktøy tilgjengelig som vil overvåke nettverkets ytelse og hjelpe til med å identifisere truende flaskehalser før de blir et problem.

Gjennom årene har jeg brukt alle fem appene jeg fremhever her. Når det er sagt, mens jeg har brukt de fire første ganske mye, brukte jeg ikke Observium på veldig lenge. Jeg kan ikke huske årsaken, men jeg vet at det ikke hadde noe å gjøre med det jeg tenkte på produktet; det er faktisk ganske imponerende.

Merk: Denne artikkelen er også tilgjengelig som et fotogalleri.

1: Multi Router Traffic Grapher (MRTG)

MRTG er bestefar til gratis overvåkingsverktøy for nettverk og gir grunnleggende, men ekstremt nyttig informasjon. Som alle verktøyene som er omtalt her, samler MRTG informasjon ved å bruke SNMP og viser deretter trendene som ligger i dataene. I figur A kan du se en daglig visning av en ruter som overvåkes av MRTG. Figur B viser en graf som viser informasjonen som er samlet det siste året. Dette er den virkelige kraften i disse verktøyene - de gir deg dataene du trenger for å ta gode beslutninger om dine tjenester og infrastruktur.

Figur A

En titt på en MRTG daglig graf

Figur B

Bruk den årlige grafen for langsiktig planlegging.

2: Kaktus

Først litt bakgrunn. RRDTool er et verktøy som ble opprettet av samme person som utviklet MRTG. RRDTool er ment å være et generelt formål "dataregistreringssystem med høy ytelse for tidsseriedata." I utgangspunktet, hvis du trenger å måle noe over tid, er RRDTool din venn.

Så hva har dette med Cacti å gjøre? RRDTool i seg selv er ikke så nyttig. Det må fremdeles være noen datainnsamlingsmekanismer i bakgrunnen som RRDTool kan bruke for å lage visualiseringer. Kaktus er ment å være et front-end system for RRDTool. Den bruker en MySQL-database for å lagre all informasjonen som RRDTool trenger for å lage grafer. Kaktus lar deg opprette datakilder (vanligvis SNMP-tilkoblinger til overvåkede enheter), samler data fra disse enhetene, lar deg gruppere grafer fra lignende systemer, lar deg administrere brukerrettigheter til overvåkte data og mye mer.

Som med MRTG, gir Cacti deg flere tidsperioder for visning av historisk informasjon. I figur C kan du se at kaktus gjør en god jobb med å vise trendinginformasjon i grafisk form. Se på venstre side av skjermen hvordan Cacti lar deg gruppere grafer for å gjøre ting enklere å finne.

Kaktus kan ta litt arbeid å sette opp fra bunnen av. Du kan akselerere distribusjonen ved å betale et lite gebyr for å laste ned en fullt forhåndskonfigurert virtuell maskin fra JumpBox.

Figur C

Kaktus gjør det enkelt å administrere mange grafer

3: PRTG (10 sensorer gratis)

Tilgjengelig fra et selskap som heter Paessler, PRTG (som står for Paessler Router Traffic Grapher) tilbyr en rask måte å begynne å overvåke mange nettverksenheter uten å kreve mye oppsett. PRTG lar deg også overvåke andre nøkkelsystemer, for eksempel Exchange, SQL, VMware og Windows, gjennom bruk av Windows Management Instrumentation (WMI) og tilkoblinger til vCenter og ESX / ESXi verter.

Jeg ga nylig en oversikt over PRTG 9, den siste versjonen av overvåkningsproduktet. Oversikten inneholder en rekke skjermbilder av verktøyet. I fjor gjennomgikk andre TechRepublic-blogger Wally Bahny en eldre versjon av PRTG. Artikkelen hans inneholder også en rekke skjermbilder.

PRTG er imidlertid ikke helt gratis. Du kan distribuere en gratis utgave, men den er begrenset. Du får bare 10 sensorer. I PRTG er en sensor et individuelt overvåkingselement. Du vil bruke en sensor til å overvåke diskplass, en annen for å overvåke RAM-bruk, en annen for å overvåke total båndbreddebruk, og så videre. Du kan raskt rack opp hundrevis eller tusenvis av sensorer. Selv om dette kan høres ut som en lur måte å belaste deg mer penger på, er faktum at du får et stort utvalg av valg fremfor nøyaktig hva du vil overvåke.

4: Spiceworks

Spiceworks har eksistert en god stund. Det er et alt-i-ett-verktøy som "pakker nettverksovervåking, helpdesk, UPS strømstyring, RFQ, PC-inventarverktøy, et online fellesskap og mye mer." Spiceworks startet som et nettverksinventar- og helpdesk-system. Det er annonsestøttet og helt gratis. Brukere kan bli med i et stort samfunn av IT-utøvere for å hjelpe med å finne løsninger på problemer. Fra og med dette skriver Spiceworks at den støtter nærmere 1, 8 millioner IT-proffer. Produktet installeres raskt på en Windows-maskin.

En betydelig modul i Spiceworks lar brukere overvåke nettverks- og systemhelse. I figur D kan du se en side fra Spiceworks som viser den generelle helsen til forskjellige klasser av enheter.

Figur D

Spiceworks er gratis og enkelt å installere.

5: Observium

Fra Observiums nettsted: "Observium er et autodiscovering PHP / MySQL / SNMP-basert nettverksovervåking verktøy, som inkluderer støtte for et bredt spekter av nettverksmaskinvare og operativsystemer, inkludert Cisco, Linux, FreeBSD, Juniper, Brocade, Foundry, HP og mange flere."

Jeg liker virkelig Observium. Det gir mye informasjon på en måte som gjør det enkelt å konsumere. Hvis du leter etter et nettverksovervåkningsverktøy, kan du laste ned og spille med Observium - det er gratis.

I figur E, legg merke til hvordan Observium plasserer all kritisk informasjon foran og sentrum. Du kan se både aktuell og historisk informasjon i et lettlest format.

Figur E

Observiums båndbreddegrafskjerm

Andre verktøy?

Har du hatt en god opplevelse med noen av verktøyene som er omtalt her? Hvilke andre nettverksovervåkningsapper vil du legge til i denne listen?

© Copyright 2020 | mobilegn.com