Purism Librem 13 anmeldelse: Denne Linux-baserte bærbare datamaskinen tar personvernet ditt til neste nivå

Bilde: Jack Wallen

Når du tar virksomheten din mens du er på farten, er det tider hvor tempoet kan bli så hektisk og du knapt har tid til å tenke på ting som personvern - noe som er synd. Personvern bør være en fremtredende mening for deg til enhver tid, og spesielt når du reiser med en bærbar datamaskin som inneholder data om arbeid.

Det er nettopp grunnen til at jeg vil henlede oppmerksomheten til et selskap som heter Purisme. Hvis navnet ringer en bjelle, er det sannsynligvis fordi de er det samme selskapet som lover å endelig bringe en forbrukerklar Linux-smarttelefon på markedet (Librem 5). Purisme produserer også en rekke bærbare datamaskiner, bygd på PureOS, som tilbyr noen få funksjoner som bør ha deg og din bedrift seriøst til å vurdere et kjøp eller to.

Størrelsen på det hele

Det er to bærbare datamaskiner som er tilgjengelige for kjøp: The Librem 13 og Librem 15. Du kan lese om enhetsspesifikasjonene her. Purisme tilbyr også Librem 11, en transformator av en enhet, som enkelt kan gå fra nettbrett til bærbar datamaskin. Denne enheten er ikke tilgjengelig for kjøp ennå.

Jeg fikk en Librem 13 som en midlertidig utlåner, så jeg kunne sparke dekkene på Librem-linjen og se om de er verdige forbrukere eller forretningsbrukere. La oss finne ut hva som gjør disse enhetene spesielle, og om du bør investere det hardt opptjente budsjettet på en Linux-basert bærbar datamaskin.

PureOS

Som jeg nevnte, disse bærbare datamaskinene er bygget rundt PureOS, som er en distribusjon av Linux med sikte på å respektere personvernet ditt. Den administrerer dette med den beste gratis / libre-programvaren og sikkerhetsprogramvaren og -appene, for eksempel Tor-nettleseren, Duck Duck Go-søkemotoren, EFF Privacy Badger og HTTPS: Overalt, alt sammen bundet i standard nettleser, PureBrowser . Det valgte skrivebordet for PureOS er GNOME, så det er utrolig brukervennlig og tilbyr langt mer pålitelighet enn de fleste forretningsbrukere er vant til - i det minste de som bruker Windows 10.

På dette tidspunktet tenker du sannsynligvis, "Så hva? Jeg kan legge det til min nåværende operativsystem og bærbare PC!" Heldigvis stopper ikke den personvernhåndhevende godheten der.

Diskkryptering på riktig måte

Personvern begynner eller slutter ikke med programvarestabelen. Faktisk begynner det når du først starter opp din Librem-bærbare datamaskin. Under den første oppstarten har operativsystemet ennå ikke blitt installert, så du må gå gjennom trinnene for å få dette til. Heldigvis er dette Linux så installasjonen er utrolig enkel. Og fordi purisme har lagt noen bemerkelsesverdige tanker på valg av maskinvare, fungerer den til og med ut av esken. Du trenger ikke å hoppe gjennom en eneste bøyle for å få OS til å fungere ordentlig med maskinvaren. Det har selvfølgelig ikke noe med privatliv å gjøre. Imidlertid, veldig raskt i installasjonen av operativsystemet, blir du bedt om å opprette et passord som skal brukes til diskkryptering. Du har ikke et valg her; disken din blir kryptert. Jeg tror alle i IT vil være enige om at dette er den rette veien å gå. Hver disk som finnes på en bærbar PC skal være kryptert. Det siste du ønsker er å finne den bærbare datamaskinen din, og vite at noen lett kan komme til dataene i det. Kryptering gjør datatyveri mye mer utfordrende, og PureOS gjør kryptering av disken enkel.

Produsentene av ekte avtaler

Noen mennesker kan trekke fra seg den neste funksjonen. I en tid der spionprogrammer har blitt utrolig sofistikerte, er det imidlertid avgjørende at vi tar alle mulige grep vi kan for å forhindre at "dårlige skuespillere" skal spionere etter oss. Til det formål har purismen lagt to drepebrytere på Libem-bærbare datamaskiner. På venstre kant av enheten finner du to brytere ( figur A ) som lar deg raskt deaktivere både Wi-Fi / Bluetooth og Webcam / Mic.

Figur A

Praktiske kill-brytere for å slå av trådløs, Bluetooth, kamera og mikrofon.

Se for deg at du jobber mens du er på farten, og ingensteds begynner du å mistenke at noe kan være galt. I stedet for å slå av enheten, kan du raskt dreie drepe bryterne for å forhindre at noen stjeler trådløse eller Bluetooth-pakker og lytter eller ser på via kameraet eller mikrofonen. Og fordi purismen har gjort en så god jobb med maskinvaren, det andre du vender tilbake til "På" -posisjonen, vil maskinvaren fungere igjen uten behov for å starte på nytt eller rote med kommandolinjen.

Selv om disse drepebryterne kanskje ikke virker så viktige for alle, for alle som har taklet slike personverninvasjoner, kan de være seriøse avtaler. Og ja, mange bærbare produsenter har knapper som lar deg raskt slå av trådløs og Bluetooth. Vanligvis er disse knappene separate, så å stenge dem begge hver for seg kan bety forskjellen mellom at noen får dataene dine og du hindrer dem i å gjøre det. Og få produsenter inkluderer driftsbrytere for kameraet / mikrofonen. Dette er absolutt en bonus som kombineres med de andre funksjonene på Librem-bærbare datamaskiner for en veldig personvernsentrert enhet.

En solid investering

Hvis du er i orden med å bruke en Linux-bærbar PC, som du bør være, vil Librem-serien av bærbare datamaskiner gjøre en veldig solid investering. Kombiner spesifikasjonene med den utrolig godt bygde maskinvaren og personvernfunksjonene, og du har en bærbar PC som garantert vil glede de fleste forretningsbrukere som er klare til å gå til Linux.

5G og Mobile Enterprise Nyhetsbrev

Mobilsikkerhet, fjernstøtte, 5G-nettverk og de nyeste telefonene, nettbrettene og appene er noen av temaene vi dekker. Leveres tirsdager og fredager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | mobilegn.com