DIY: Erstatt Windows Small Business Server med ClearOS

Jeg er stadig på jakt etter rimeligere verktøy som vil gjøre admin-livet mitt lettere. Jeg fant det jeg lette etter i open source-operativsystemet ClearOS. Den er basert på en kombinasjon av Red Hat Enterprise og er spesielt designet for å imøtekomme behovene til den lille bedriften. Clear tilbyr mer enn et open source-operativsystem - det tilbyr også en rekke tjenester.

Hver administrator som ønsker å erstatte en Microsoft Small Business Server og har et veldig stramt budsjett trenger ClearOS. Hvorfor? For med Clear OS får du følgende:

 • Tilstrekkelig brannmur (iptables)
 • Inntrengingsdeteksjons- og forebyggingssystem (Snort)
 • Virtuelt privat nettverk (PPTP, IPSec, OpenVPN)
 • Web-proxy, med innholdsfiltrering og antivirus (Squid, DansGuardian)
 • E-posttjenester (Webmail, Postfix, SMTP, POP3 / s, IMAP / s)
 • Groupware (Kolab)
 • Database og webserver (MySQL og Apache)
 • Fil- og utskriftstjenester (Samba og CUPS)
 • Flexshares (enhetlig lagring av flere protokoller som for tiden bruker CIFS, HTTP / S, FTP / S og SMTP)
 • MultiWAN (Internett-feiltolerant design)
 • Innebygde rapporter (MRTG og mer)

Hva skiller ClearOS fra konkurransen?

Administratorer vet at det kan være ganske tidkrevende å administrere alle ovennevnte tjenester. ClearOS løser dette problemet ved å bruke et webgrensesnitt for all serveradministrasjon. Det nettbaserte administrasjonspanelet er utrolig enkelt å bruke ( figur A ), og alt du trenger å konfigurere på din egen side er til fingerspissene. Fra brukere til LDAP til sikkerhet til webserver, kaller du det - det er i administrasjonspanelet. Hver tjeneste kan enkelt stoppes, startes og konfigureres alt på ett sted. Figur A

Til og med LDAP er enkel å konfigurere ved hjelp av ClearOS. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Installerer ClearOS

Hvis du noen gang har installert et operativsystem, bør du ikke ha noen problemer med å installere ClearOS. Selv om installasjonen er basert på det samme installasjonsprogrammet som CentOS bruker (så det er en ncurses-installasjon), er den utrolig enkel og kan installeres på mindre enn en halv time, (avhengig av hvor mange tjenester som installeres).

Under installasjonen kan du velge hva du vil installere. Hvis for eksempel LDAP eller en utskriftsserver ikke er nødvendig, trenger du ikke å installere disse tjenestene. Du kan også gå ut og installere alt, og effektivt avvikle det med en Microsoft Small Business Server - med noen få ekstrautstyr.

Det er to forskjellige typer installasjoner: Gateway og Standalone. Hvis du planlegger å bruke ClearOS som en brannmur og en gateway for andre verter, bør du velge Gateway-installasjonen. Hvis du velger denne ruten, må maskinen ha to nettverkskort (interne og eksterne).

Installasjonen tilbyr ikke en live versjon; det er imidlertid en live demo du kan logge deg på og spille rundt på. Hvis du vil prøve ClearOS før du installerer det, hopp videre til ClearOS Demo Server og bruk følgende legitimasjon for å logge på:

bruker: få

passord: klart

Dette vil tillate deg å ta hver servicekonfigurasjon tilgjengelig på ClearOS for en spinn. Hver tjeneste på maskinen kan styres fra den samme skjermen ved å gå til System | Ressurser | Tjenester og deretter klikke på Konfigurer-ikonet for tjenesten som skal konfigureres ( figur B ). Figur B

I demoen kan du ikke komme inn på alle tilgjengelige konfigurasjonsalternativer. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Hvis du ser på demoen ikke hjelper deg å ta en beslutning om å distribuere ClearOS, anbefaler jeg på det sterkeste å laste ned ISO og installere den på en virtuell maskin (for eksempel VirtualBox). Når du tar installasjonsveien, er her trinnene du følger:

 1. Last ned og brenn ISO.
 2. Start ISO.
 3. Gå gjennom den sykepleierbaserte installasjonen.
 4. Når installasjonen er fullført, starter du på nytt.
 5. Gå gjennom GUI-installasjonen de siste trinnene.
 6. Logg på ClearOS-installasjonen fra en annen maskin (via nettleser).
 7. Komplett konfigurasjon.

Hvis du tester i en virtuell maskin, er det viktig å sørge for å sette nettverkskortet opp for å bruke Bridged nettverk, ellers vil du ikke kunne nå installasjonen utenfor den virtuelle maskinen. Hvis du ikke kan nå den virtuelle installasjonen, må installasjonen fullføres på den virtuelle maskinen, noe som ikke alltid er ideelt.

Når installasjonen er fullført, kan ClearOS-installasjonen kobles til et domene og til og med bli domenekontroller (bruk dette med forsiktighet fordi du kan ødelegge et Windows-nettverk).

Tilbakemelding fra medlemmer

Hvis du har installert ClearOS, hva er tankene dine om denne open source server OS? Del tilbakemeldingene dine med TechRepublic-samfunnet.

© Copyright 2020 | mobilegn.com