Hvordan lage dine egne GNOME-terminaler

I disse dager, i Linux, må vi nesten aldri få tilgang til den kommandolinjen - bare en ledetekst i et tekstmiljø. Vi har terminalemulatorer ; det vil si spesielle vinduer som inneholder både linjen (e) der du skriver kommandoer, og den skjulte tolk (shell) som faktisk kjører dem.

Disse emulatorene kan tilpasses og forhåndskonfigureres for å få fart på arbeidet ditt på flere måter. Her skal jeg vise deg hvordan du gjør det med GNOME-terminalen, som er standard i mange Gnu / Linux-distribusjoner rettet mot nybegynnere.

Noen funksjoner i denne terminalen som gjør det til et raskt og veldig tilpasningsdyktig kommandolinjemiljø er velkjent for de fleste brukere. GNOME-terminalen har faner, akkurat som Firefox eller andre moderne nettlesere, for å pakke så mange økter du trenger på minst mulig plass. Andre funksjoner på GNOME-terminalen er mindre kjent, men like nyttige. Dette er de som gjør det mulig å lage dine egne terminaler og alltid ha dem til hånden.

Mange kommandolinjealternativer

Den kjørbare GNOME-terminalen, som ikke overraskende kalles gnome-terminal, har mange kommandolinjealternativer. For å se dem alle, gå til en ledetekst og skriv inn gnome-terminal - help-all . Her vil jeg bare nevne de som aktiverer noen av funksjonene som presenteres i de følgende avsnittene.

Å se mer, tydeligere

Du kan øke "plassen" i en GNOME-terminal; det vil si mengden tekst som er synlig på samme tid, på flere måter. Det ene er å gå på fullskjerm ved å trykke på F11. En mer fleksibel løsning er å zoome inn eller ut gjennom de tilsvarende stemmene i Vis-menyen eller trykke CTRL + og CTRL-. Den samme menyen tilbyr et annet alternativ for å se litt mer tekst: du kan skjule menylinjen ved å fjerne merket av den tilsvarende oppføringen. For å bringe den tilbake, klikk med høyre museknapp hvor som helst i terminalen og aktiver Show Show Menubar i popup-menyen. Velger du å forlate fullskjerm på samme sted vil terminalvinduet gjenopprettes til sin forrige størrelse. Du kan også stille inn fullskjermmodus og zoomfaktor med kommandolinjealternativene - fullskjerm og --zoom = X (X lik 1 er normal størrelse).

Innstiller den opprinnelige kommandoen

Hvis det er noen kommandolinjeprogrammer som du alltid kjører i hver økt, er det ikke nødvendig å skrive navnet deres når du starter en terminal for dem. Du kan stille inn GNOME-terminal på en slik måte at den umiddelbart starter applikasjonen du ønsker når du påkaller den på riktig måte. Velg Rediger | for å gjøre dette Profilinnstillinger (jeg skal forklare hvilke profiler som er i løpet av et øyeblikk), bytt til kategorien Tittel og kommando i konfigurasjonsvinduet og velg "Kjør en egendefinert kommando i stedet for skallet mitt". Neste (se figur A ) skriver du inn kommandoen du vil starte og bestemmer hva du vil at GNOME-terminalen skal gjøre når den kommer ut. Det ekvivalente kommandolinjealternativet er -r eller - kommando.

Figur A

Avhengig av hvordan resten av skrivebordet ditt er satt opp, kan noen konfigurasjonsvariabler som vanligvis brukes av den "tilpassede kommandoen", ikke defineres når du starter den på den måten.

profiler

En gruppe terminalinnstillinger som alltid brukes sammen utgjør en GNOME terminalprofil. Du kan se de eksisterende profilene ved å velge Rediger | Profiler i menylinjen på en åpen terminal, og endre dem ved å velge Rediger | Profilvalg. Hver fane i det samme GNOME-terminalvinduet kan ha en annen profil. Dette er veldig nyttig å aldri glemme hvor du er og hva du skal gjøre. For eksempel har jeg tre profiler, hver med en annen kombinasjon av bakgrunns- og tekstfarger for:
  • normalt arbeid i min hjemmekatalog
  • jobber som rot på min hjemme-datamaskin
  • ssh-økten til webserveren min

På denne måten er det umulig å glemme hvilken konto jeg bruker og hvor. Du kan opprette så mange profiler du vil (Rediger | Profiler eller Fil | Ny profil). Når du gjør det, kan du også spare tid ved å importere innstillingene til en eksisterende profil og bare endre det som må endres. Bare husk å gi hver profil et unikt navn. Å starte en terminal med en ikke-standardprofil vil da være mulig med alternativet --profile = PROFILE-NAME .

Starter de samme tilpassede terminalene, på hvilken som helst Linux-distribusjon

Du kan lagre og raskt starte hvor mange tilpassede terminaler du vil ha, hver med sin unike konfigurasjon og kombinasjon av faner, på to måter. Det enkleste er å lage aliaser med de rette kommandolinjealternativene, for eksempel gnome_mutt for " gnome-terminal --command" mutt -F /home/marco/.mutt/muttrc . Denne metoden er imidlertid bare praktisk når du trenger bare noen få alternativer.

Den andre, mye mer fleksible tilnærmingen gjør det mulig å starte med en enkel kommando GNOME-terminaler med mange faner, hver med sin egen forskjellige profil. Først åpner du en ny terminal og oppretter den kombinasjonen av faner, hver med sin egen profil, og angir en hvilken som helst parameter akkurat slik du trenger den. Skriv deretter " gnome-terminal --save-config = MY_TERMINAL " fra en av disse kategoriene. Dette vil lagre alle innstillingene for den nåværende økten i en ren tekstfil med navnet MY_TERMINAL, med denne typen format (dette er bare et eksempeleksempel):
 GNOME terminalkonfigurasjon 
 ... 
 Window0 
 MenubarVisible = sant 
 ... ActiveTerminal = Terminal0x234e960 
 Geometri = 82x53 + 0 + 25 
 Terminaler = Terminal0x21fb000; Terminal0x234e960; ... Terminal0x21fb000 
 ProfileID = Profile0 
 WorkingDirectory = / home / marco / Dokumenter / personlig 
 Zoom = 1 
 ... 
 Terminal0x234e960 
 ProfileID = profil1 
 WorkingDirectory = / home / marco / Dokumenter / arbeid 
 ... 

Ser du hva jeg mente med "alle innstillingene"? Til og med ting som windows størrelse, posisjon, zoomnivå og arbeidskatalog i hver fane lagres. På det tidspunktet vil et alias som "gnome-terminal --load-config = MY_TERMINAL" åpne en perfekt kopi av terminalen du hadde lagret. Det som er flott med denne metoden, er at den også er veldig bærbar. Dette aliaset fungerer på samme måte på hver versjon av Linux og andre Unixer som støtter den samme versjonen av GNOME-terminalen. Bare husk å ta med konfigurasjonsfilen i din vanlige sikkerhetskopiliste!

© Copyright 2021 | mobilegn.com