Kjenne til science-fiction subgenres

Science fiction er på noen måter som en elv. Noe science fiction kjører rett og sant, men det er også grunne, stryk og hull som kan suge en person i timevis. Når folk er opptatt av hva som lurer under en overflate, skremmer det dem noen ganger. Jeg tror dette kan være tilfelle for folk som ikke er klar over at det er mer enn en sjanger av science fiction.

Dette er en liste over noen undergrupper av science-fiction bøker og filmer (linjene mellom sjangrene er ikke harde og raske).

 • Fremmed invasjon: Hvem liker ikke en god "Jorden blir invadert" historie? Du vet hvordan det kommer til å ende, men det er fremdeles morsomt å lese om romvesenene som dør fra snifflene (som i The War of the Worlds ) eller å bli knyttet til å ødelegge deres hjemlige verden (som i Battlefield Earth ). Ah, gode tider.
 • Alternativ historie: Noen alternative historiefortellinger, som Eric Flints 1632, er avhengige av tidsreiser som en forklaring på hvordan det alternative universet ble til. I andre historier, som H. Beam Piper Paratime- serie, eksisterte alltid de alternative verdenene - alt som var nødvendig var en måte å komme dit på.
 • Apokalyptisk: Hva kan være mer av et science fiction-tema enn verdens ende? Det spiller ingen rolle hva som får verden til å ende - grå goo, pest, atomkrig, asteroider, kometer, romvesener, de-evolusjon eller zombier - denne undergruppen er bare morsom. ( Relatert TechRepublic diskusjon: Post-apokalyptiske / Survivor-filmer som jeg har savnet?)
 • Cyberpunk: Si ordet cyberpunk før 1999, og du vil sannsynligvis motta blanke blikk. Vel, du kan fremdeles få blanke blikk i dag, men i det minste nå kan du referere til The Matrix, så folk vil ha en vag ide om hva du snakker om.
 • Hard science fiction: Disse historiene samsvarer med dagens vitenskapelige kunnskap. Mens denne subgenre kan høres begrensende ut, som i; "Hva mener du, ikke noe hyperspace?" det er faktisk ganske fleksibelt. Larry Nivens roman A Gift from Earth er et eksempel på hard science fiction. ( Beslektet Geekend-innlegg: Må vitenskapen i science fiction være nøyaktig?)
 • Skrekk: Ja, dette er et urovekkende tema, men skrekk og science fiction går hånd i hånd. Husk skjønt ... ikke pass på skipets katt alene.
 • Militær science fiction: Jeg stinker virkelig til militærspill, men dette betyr ikke at jeg ikke har lest alle Jerry Pournelles John Christian Falkenberg-romaner og Keith Laumer's Bolo-romaner. Kanskje jeg prøver å plukke opp noe gjennom osmose, slik at jeg kan slå barna mine i videospill.
 • Mystery: Det er ofte et element av mystikk i science fiction. Hvorfor ble HAL for eksempel gal i 2001: A Space Odyssey ? Hvis dette er en sjanger du liker, anbefaler jeg å lese Richard Doetschs The 13th Hour.
 • Myk science fiction: I soft science fiction eksisterer teknologi, men den kan forveksles med fantasy-elementer. Hvis du har lest Anne McCaffrey's Pern- romaner, vet du hva jeg mener. Dragenes evne til å teleportere blir bare akseptert av alle og aldri forklart, på samme måte som rare Star Trek- filmer pleide å suge ... det er bare en av de tingene.
 • Space opera: Store intergalaktiske flåter som kjemper tappert mot et bakteppe av stjerner. Wow, på en linje beskrev jeg bare halvparten av Star Wars- filmene.
 • Steampunk: Steampunk refererer til et avansert teknologisk nivå oppnådd gjennom middel fra 1800- tallet. Edisons erobring av Mars er et eksempel på denne undergruppen, og også League of Extraordinary Gentlemen .
 • Superhelt (eller metahuman): Dette er sannsynligvis den mest kjente science-fiction subgenre. Disse historiene spenner fra helter med supermakter som Superman og Spider-Man til de med superleker som Batman og Iron Man.
 • Tidsreiser: Vi har fremover ganske bra, dessverre er muligheten til å snu, spole fremover og pause for øyeblikket utenfor oss. Men denne mangelen på praktiske bruksområder hindrer oss ikke i å drømme. Hvem av oss vil ikke like muligheten til å sende en melding til oss selv i fortiden? ( Beslektet Geekend-innlegg: Tidsreiser og engelsk blandes ikke.)
 • Western: Think Firefly eller The Wild Wild West (serien). Det er vanligvis noe for alle her, unntatt nettverksledere.

Hvilke science-fiction undergrupper vil du legge til listen, og hvilke er favorittene dine?

© Copyright 2021 | mobilegn.com