Marble, et flott digitalt atlas for lærere (og alle andre)

I fri programvaren er Marble navnet på "en liten interaktiv klode og geografiske atlas" for alle plattformer (inkludert mobile) der Qt-bibliotekene kan kjøre. Ved første blikk kan Marble virke en av de pene, men alt-i-alt unødvendige programvarene vi alle møter fra tid til annen: hvorfor Marble når vi allerede har Google Maps og Google Earth? Som det viser seg, kan du ha mange grunner til å bruke Marble, når du først vet det bedre.

Først av alt er det prinsipper. I motsetning til Google-ting, er Marble Free som i Freedom-programvaren, bygget for å bruke like gratis kart. Selv på det rent praktiske nivået har Marble imidlertid mange fordeler. Det mest tydelige kan være ytelse. Marmor kan fungere ved å bruke veldig lite diskplass og minne.

Dette skyldes delvis det faktum at Marble bevisst ikke prøver å alltid gi deg den høyest mulige oppløsningen. Marmor er perfekt for de mange tilfellene der du ikke trenger å se detaljer så store som bare noen få meter. Som standard bruker Marble forenklede kart som er veldig raske å bla gjennom, så det kjører ganske greit selv på gamle datamaskiner.

Alle kartene du ønsker

Den andre store fordelen med Marble er dens tilpassbarhet. Marble i seg selv kan være innebygd som en kartwidget i andre programmer, og det er den allerede. Personlig bruker jeg det mye for å raskt lokalisere fotografier inne i digiKam.

Figur A

Fremfor alt kan Marble bruke mange forskjellige kart (som bevis for konseptet inkluderer standardsamlingen kart over jordtemperatur og nedbør, samt Månekart). Fra et rent teknisk synspunkt kan du laste andre kart inn i Marble, til og med kart fra Google, Mapquest og andre kommersielle leverandører, men selvfølgelig gjelder lisensbegrensninger.

Heldigvis inkluderer Marble som standard kart basert på statiske bilder fra OpenStreetMap. Det er mange andre kart du kan installere uten juridiske problemer ved å følge disse instruksjonene. Enda flere kart, inkludert de fra flere planeter, er på Kde.org. Noen av dem kan allerede være inkludert i den binære Marble-pakken for din Gnu / Linux-distribusjon.

Hvis alt dette ikke er nok, kan du lage dine helt egne Marmorkart, fra et hvilket som helst bilde med de rette egenskapene. Du kan faktisk også bruke Marmor til å bla gjennom panoramafotografier, hvis de er i riktig format. Du kan lage kart gjennom den grafiske veiviseren for kartskaping, eller hvis du trenger størst mulig fleksibilitet, fra bunnen av. Forklaringer for bruk av OpenStreetMap i Marble med høyest mulig oppløsning er her i stedet.

Kart som snakker med hvilken som helst stemme

Marmor inneholder en rutesøkerfunksjon, som kan gi deg stemmeanvisninger, akkurat som kommersielle applikasjoner og enheter. Du kan blant annet bruke stemmer fra en TomTom-navigator i Marble. Klar til å bruke høyttalerstemmer for både Marble og TomTom, på flere språk, er her.

Det er imidlertid ikke der moroa er: å følge denne fremgangsmåten kan du enkelt spille inn din egen stemme til bruk i Marble!

Kule plugins

Marble har flere plugins som endrer utseendet, gjør navigasjonen enklere eller integrerer i kartinformasjonen fra flere online kilder. Den siste kategorien er den mest interessante, i alle fall i visse sammenhenger. Ved å aktivere de riktige pluginene i Vis-menyen, kan du legge ut på kartene ting så forskjellige som:

Satelittveier eller lokasjoner til hamradiooperatører

Wikipedia-artikler relatert til stedene som vises på kartet

Geotaggede fotografier av de samme stedene, rangert etter popularitet, fra Flickr

Temperaturer og værmeldinger fra hele verden, samtidig

Et flott klasseromsverktøy

Svært lave maskinvarekrav, tilpassede kart, integrasjon med nettbiblioteker og diverse databaser og vitenskapelige ressurser - vent litt! Er ikke disse nøkkelfunksjonene noe flott didaktisk verktøy? Selvfølgelig er de det.

Nesten ethvert undervisningsfag (historie, biologi, samfunnsvitenskap, litteratur ...) kan, og sannsynligvis bør, knyttes til geografi for å gjøre det mer interessant, meningsfylt og verdifullt. I Marble kan lærerne enkelt bokmerke de aktuelle stedene for neste leksjon og deretter raskt huske dem sammen med alle de tilsvarende bildene og tekstene en gang i klasserommet.

Verdien av Marble som pedagogisk verktøy øker når du innser at det ikke bare er en inngangsport til "skrivebeskyttede" ressurser som skal brukes passivt. Koblingen mellom stedsnavn og koordinater skjer gjennom geonames-databasen som, akkurat som Wikipedia, alle kan bidra til å forbedre. Flere kartredaktører for OpenStreetMap ligger bare ett klikk unna. Ved å legge til alt dette høyttalerne stemmeskapingen for navigasjon, er det lett å se hvordan Marble kan underholde og motivere studenter (eller dine egne barn!) Til både å lære og ha det moro, samtidig som de hjelper andre å finne veien rundt i verden.

© Copyright 2020 | mobilegn.com