MPEG-2-patentutløp åpner døren for royaltyfritt bruk

Video: Open source-programvare er fremtiden for enterprise-teknologi Enterprise-selskaper bruker åpen kildekode fordi den er nyttig, pålitelig og felleskontrollert. TechRepublic-bidragsyter Matt Asay forklarer de store grunnene til at open source er fremtiden til enterprise tech.
Bygge et lysbilde dekk, tonehøyde eller presentasjon? Her er de store takeaways:
  • Den siste patenten for MPEG-2-videokodek utløp, noe som gjorde det mulig å distribuere programvare og selge maskinvare uten å betale lisensavgift for MPEG-2-innhold.
  • MPEG-2 brukes fremdeles i over-the-air-sendinger i det meste av verden, og er populært i live-TV-produksjon for lav prosessering overhead.

Den endelige patenten i USA som dekket MPEG-2-videokodek, nr. 7 334 248, utløp 13. februar 2018. Mens nyere AV-kodeker som H.264 og HEVC - samt royaltyfrie kodeker som VP8- -har begynt å erstatte MPEG-2, bakoverkompatibilitet med maskinvare og programvare, så vel som lav prosesskostnader har gjort MPEG-2 til et varig populært alternativ i 2018. MPEG-2 brukes også i DVD-Video-standarden, som vedvarer til tross økningen av streamingvideo-tjenester.

For tiden bruker ATSC-sendestandardene som brukes i Nord-Amerika og Sør-Korea, så vel som DVB-T som brukes i Australia, India, og i det meste av Europa og Afrika MPEG-2-koding for over-the-air sendinger. (ISDB, brukt i Japan og mange søramerikanske land, bruker ikke MPEG-2.) Videoutstyr som brukes til direktesending bruker fortsatt mye MPEG-2, ettersom kodingsforsinkelsen er så lav som en brøkdel av et sekund, sammenlignet med en forsinkelse på flere sekunder for høyere effektivitetskodeker.

Med denne utløpet trenger ikke produsenter av enheter som er i stand til å behandle MPEG-2-kodet innhold, for eksempel TV-er, DVD-spillere, USB- eller PCIe-tilkoblede TV-tunere, og profesjonelt produksjonsutstyr å betale lisensavgift til MPEG LA. (Andre teknologier, som ATSC og H.264, krever fortsatt lisensavgift.)

Merkelig nok har den populære Raspberry Pi-tavlemaskinen maskinvarestøtte for MPEG-2 som en del av Broadcom VideoCore IV grafikkprosessor, men har historisk sett krevd kjøp av en lisensnøkkel for å kunne bruke den. Selv om denne nøkkelen bare er 2, 40 dollar (3, 36 dollar), bør utløpet av patentene tillate Raspberry Pi Foundation å låse opp denne funksjonaliteten gratis. Foreløpig har det ikke blitt kunngjort noen kunngjøring om dette. Det er mulig at en avtale kan forhindre at dette skjer.

I tillegg distribuerer ikke mange Linux-distribusjoner (for eksempel Fedora) patenterbelagte kodeker på grunn av lisensproblemer. Selv om støtte for MPEG-2 kan legges til ved bruk av tredjeparts depoter som RPM Fusion, vil utløpet av patenter tillate Fedora-prosjektet og andre Linux-distribusjoner å inkludere støtte i basisinstallasjonsbildet uten manuell brukerkonfigurasjon. Dette trekket speiler inkluderingen av MP3-kodeken etter utløpet av MP3-relaterte patenter i mai i fjor, samt inkluderingen av Dolby AC3-kodeker i mars.

Til sammenligning har andre distribusjoner brukt kreative løsninger og juridisk posisjonering for å levere de samme mulighetene. I Ubuntu har disse mulighetene blitt relatert til ubuntu-restricted-extras-pakken, men er ikke installert som standard. Linux Mint integrerer codecs som standard, som er lovlig tillatt i Frankrike, ettersom programvarepatenter stort sett ikke kan håndheves i EU.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

Rettelse: En tidligere versjon av denne historien angav feil lisensavgift som ble vurdert av MPEG LA. Vi beklager feilen.

Bilde: iStockphoto / slidezero_com

© Copyright 2020 | mobilegn.com