Phatch, den teamvennlige fotoprosessoren

Phatch er et Open Source Python-program som kjører på Mac OS, Linux og Windows. Navnet kommer fra kombinasjonen av Photo and Batch, fordi dette er en prosessor av fotografier bygget rundt slagordet, "ett klikk er verdt tusen bilder." Etter min mening, kombinasjonen av noen veldig nyttige funksjoner og det faktum at Phatch er tverrplattform, gjør det til et veldig interessant verktøy for alle som trenger å jevnlig formatere mange bilder. Dette inkluderer selvfølgelig fotografer, men også mange små bedrifter og organisasjoner med lignende krav: Jeg tenker på eBay-selgere, eiendomsmegling eller reisebyråer, skoler eller enhver bedrift som trenger å lage online fotogallerier. I alle slike tilfeller letter Phatch i stor grad forberedelsen av disse bildene for publisering på en konsistent, nesten automatisk måte.

Hvordan Phatch fungerer

Det er enkelt å installere Phatch. På Linux er det binære pakker for Archlinux, Debian, Fedora, OpenSUSE og Ubuntu. Til og med på andre plattformer er prosedyren enkel, så lenge du allerede har Python installert. Phatch-samfunnet har et aktivt forum og Wiki, med mye tutorials og annen dokumentasjon.

Før du går inn på fotobehandling, vær oppmerksom på i figur A og B, hvor enkelt det er å bruke Fatch til å analysere eksisterende bilder: åpne Image Inspector-verktøyet, slipp et hvilket som helst bilde i vinduet, så ser du alle de tilsvarende metadataene.

Figur A

Figur B

Når det gjelder prosessering, fungerer Phatch etter handlingslister . Det er mange titalls forhåndsdefinerte handlinger, som vist i figur C.

Den jeg liker mest er den "nørdige" handlingen, som forteller Phatch å utføre eksterne kommandoer, og dermed utvide kapasitetene i stor grad. Et innebygd eksempel på hva jeg mener er den forhåndskonfigurerte handlingen som bruker Blender til å plassere bilder på 3D-objekter. Andre handlinger jeg liker er i ingen spesiell rekkefølge:

 • konfigurerbar døpe
 • tapsfri JPEG-rotasjon, beskjæring og omskalering
 • tillegg av bakgrunner, vannmerker, konfigurerbare rammer eller tekst i hvilken som helst posisjon
 • lagre eller slette metadata
 • geotagging og tidsstempelskift
 • konvertering til mange formater, inkludert PDF, normalt eller innkapslet PostScript
 • filtrering av filer som skal behandles i henhold til (blant annet) navn, type, tidsstempel eller metadata
For å opprette en handlingsliste, må du klikke på + -knappen og deretter velge alle handlingene du ønsker (figur C), og konfigurere alternativene deres til dine behov ( figur D ).

Figur D

Du kan til og med lage dine egne handlinger. Når du er ferdig, lagrer du listen med et meningsfylt navn, og du er klar til å jobbe. Fra nå av, hver gang du trenger å utføre alle handlingene i den listen på alle bildene i et hierarki med mapper, trenger du bare å:
 • åpne Fatch
 • Velg handlingslisten du trenger fra det forhåndsdefinerte biblioteket eller fra det (Verktøy-> Bla gjennom bibliotek)
 • klikk på "Utfør"
 • Velg mappen med originale bilder og angi alternativene som forklarer seg selv i panelet i figur E
 • klikk på "Batch"

Figur E

Figur F viser side om side et galleri med originale bilder og til venstre kopiene (med rammer, tekst og alt) generert av Phatch med handlingslisten i figur D.

Figur F

Phatch gjør bygging av disse gjenbrukbare handlingslistene veldig enkelt og morsomt. Det eneste du trenger å finne ut av deg selv, er riktig rekkefølge på handlingene, i det minste hvis du bryr deg om å maksimere ytelsen. Hvis du for eksempel ønsket solariserte miniatyrbilder med vannmerker, ville det være raskere å lage de mye mindre filene først og gjøre alt arbeidet med dem, i stedet for å gjøre det motsatte.

Den siste handlingen på en liste skal alltid være en "Lagre", og Phatch vil legge den til for deg hvis du glemmer den. Dessuten overskriver Phatch som standard ikke eksisterende filer. I praksis står du fritt til å prøve forskjellige versjoner av den samme handlingslisten for å finne ut hva som er den mest effektive, og du burde virkelig gjøre det, før du faktisk legger til en liste til biblioteket ditt.

Lagarbeid og kommandolinjebruk

Fatch er allerede veldig nyttig som det er i figurene i dette innlegget - det vil si som et GUI-verktøy. Det som gjør det enda mer interessant er formatet på handlingslister, og muligheten til å kjøre på kommandolinjen. Fatchlister lagres som ren tekstfiler, normalt i $ HOME / .local / share / phatch / actionlists /, i dette formatet:

 #> mer .local / share / phatch / actionlists / default.phatch 
 {'handlinger': {'felt': {'Beløp': u'100 ', 
 'Metode': 'Orientering', 
 '__enabled__': 'ja'}, 
 'label': 'Transpose'}, 
 {'felt': {'Beløp': u'100 ', 
 'Cutoff': u'0 ', 
 '__enabled__': 'ja'}, 
 'label': 'Auto Contrast'}, 
 {'felt': {'Border Width': u'1 px ', 
 'Bunn': '0px', 
 'Farge': '# 000000', 
 'Venstre': '0px', 
 'Metode': 'Lik for alle sider', 
 'Opacity': u'100 ', 
 'Rett': '0px', 
 'Topp': '0px', 
 '__enabled__': 'ja'}, 
 'label': 'Border'}, 
 ... 

Et så enkelt format gjør at forskjellige Phatch-brukere enkelt kan bytte lister, uavhengig av hvilket operativsystem de kjører . Dessuten kan du som sagt kjøre Phatch uten tilsyn, inne i ethvert skript, med denne enkle syntaks:

 phatch $ ACTION $ FOLDER 

$ ACTION er den fulle banen til Fatch-handlingslistefilen, og $ FOLDER er mappen som inneholder bildene som skal behandles.

Har du allerede sett hvor jeg skal? Med Phatch kan alle medlemmene av et team få alle bildene sine behandlet på samme måte hver dag, nesten uten anstrengelse. Selv om de ikke kjører Phatch selv ! Alt de trenger å gjøre er å laste opp råbildene sine til en felles mappe på en eller annen server. Da ville en cron-jobb som kjøres hver time behandle bildene med handlingslister utarbeidet, en gang for alle, av ett medlem av teamet. Selv om den personen ikke er en nørd i det hele tatt, og ikke ville berøre en ledetekst med en ti fotstang. Praktisk, er det ikke?

© Copyright 2020 | mobilegn.com