Syv flotte funksjoner i OpenOffice og Libre Office som du sannsynligvis ignorerer

For mange mennesker er Apache OpenOffice og Libre Office, som jeg kort vil kalle FOs (gratis kontorer-suiter), ikke annet enn "gratis, som i gratis øl" -erstatninger fra Microsoft Office for grunnleggende til mellomliggende behov. Mange brukere i denne kategorien kjører kanskje FO-ene i flere år uten å oppdage noen av funksjonene deres, det vil si uten å innse full kraft og fleksibilitet i disse verktøyene.

Selvfølgelig, selv de fleste nybegynnere vet at begge FO-er er flere plattformer, regelmessig oppdatert og kan eksportere dokumenter til PDF uten ekstra plugins (alltid et godt "selgende" poeng, etter min erfaring), men det er ganske mye det. Jeg er ganske trygg på at bare en del av disse menneskene allerede kjenner alle funksjonene som er oppført nedenfor, som kan være livreddere for vennene sine, hvis ikke for seg selv. Det er også sannsynlig at noen avanserte brukere av Free Office-suitene er så kjent med de samme funksjonene at de til og med kan glemme å nevne dem når de tar til orde for fri programvare.

Jeg håper dette innlegget vil gi så mange mennesker som mulig enda flere grunner til å prøve og / eller promotere FO'ene. I samme ånd, følg med på flere innlegg de neste ukene, hvor jeg vil forklare i detalj hvordan du bruker noen av verktøyene som er oppført nedenfor. I mellomtiden er du veldig velkommen til å legge til din favoritt "minst kjente funksjon" av AOO og LO i kommentarene, sammen med forespørsler om hvordan du utfører andre obskure oppgaver med disse programmene!

# 1 Støtte for MANGE filformater

Både Apache OpenOffice og Libre Office kan håndtere mange forskjellige formater. De kan selvfølgelig ikke lese og skrive dem uten tap (og heller ikke noen annen applikasjon for den saks skyld). Jeg vet det veldig godt selv, etter å ha sagt det for SVG-grafikk, i denne kolonnen og fremdeles ikke kan åpne FrameMaker-filer på Linux. Det er mange andre lignende grenser. Fortsatt, mellom "veteran" -filter og valgfrie eller nye, kan du være rimelig sikker på å håndtere, i det minste delvis, nesten alle filene du måtte komme over, inkludert filer fra Visio, Corel Draw og Microsoft Publisher. To forskjellige utvidelser, begge kalt Writer2Latex (her og her), gir til og med Writer-eksportfilter for LaTeX og BibTeX.

# 2 Redaktører og utvidelser for matematiske formler

Som du ser i figur A, er en brukervennlig formelredigerer inkludert i både Apache OpenOffice og Libre Office. Ja, fleksibiliteten og estetiske resultatene kan ikke samsvare med LaTex, men hvem bryr seg når TexMaths-utvidelsen lar deg sette inn redigerbare LaTeX-ligninger i filene dine?

Figur A

# 3 Variabler

Variabler kan spare deg for mye krefter, hvis du tar deg tid til å lage dine egne i de riktige malene. Velg Sett inn | Felt | Andre for å åpne panelet i figur B og deretter følge instruksjonene her for AOO og her for LO.

Figur B

# 4 Writer XForms-modus

XForms er en åpen standard av World Wide Web Consortium. Den beskriver hvordan du oppretter i HTML, XHTML eller andre språk, brukergrensesnitt for oppføring og grunnleggende behandling av mange data.

I praksis er en XForm en fil som kan fylle seg ut med standarddata som er lastet ned fra en webserver, og deretter la hver av brukerne legge inn dataene sine for å sende inn resultatet til en lokal eller ekstern database. Både AOO og LO lar deg opprette XForms (bare velg File / New / XML Form Document, så får du skjemakontrollene i figur C ) som partnerne dine kan fylle ut og arkivere direkte fra kontorpaktene sine. Jeg skal forklare hvordan du gjør dette i detalj i et annet innlegg.

Figur C

# 5 Writer Sort Tool

Når du jobber i et regneark kan du sortere kolonner og rader etter flere kriterier. Visste du at du kan gjøre det samme selv i tekstdokumenter med Writer (Tools | Sort) inne i tabeller eller til og med bare vanlige avsnitt, akkurat som jeg gjorde i figur D :

# 6 Hybride PDF-filer

Kontordokumenter er (må være) redigerbare per definisjon. Mange brukere ønsker imidlertid å distribuere PDF-versjoner av dokumentene sine, for å være sikre på at de vil se like ut overalt (som ikke alltid kan være sant, men det er en annen sak). Dette er greit hvis alle mottakerne må gjøre er å se på filene, men ikke hvis de også må redigere dem. Alternativet "Integrer OpenDocument-fil" i panelet Eksporter som PDF (se figur E ) er laget for å løse dette problemet. Sjekk den, så lager du en PDF-fil hvor Apache OpenOffice og LibreOffice kan trekke ut en kopi av den originale, redigerbare filen.

Figur E

# 7 Automatisk dokumentanalyse og behandling

La oss avslutte (for nå) med å gå tilbake til filformater: både Apache OpenOffice og Libre Office gjør det rette her (som KOffice og Calligra!), I den forstand at de bruker OpenDocument-standarden som standard filformat. Dette er flott, fordi det er et format som gjør det veldig enkelt å endre eller analysere hvor mange dokumenter du vil ha med veldig enkle skript. For å se hva jeg mener, kan du lese noen av disse innleggene mine:

  • Hvordan konvertere .doc- og ODF-filer til ren og mager HTML
  • Legg til vannmerker til alle dine ODF-filer automatisk
  • Hvordan søke etter tekst i mange OpenDocument-filer
  • ODF Skripttips på min personlige hjemmeside
OpenOffice eller Libre Office? Du velger Noen av funksjonene som er beskrevet her, fungerer kanskje ikke nøyaktig på samme måte i begge suitene. De kan til og med ikke være tilgjengelige i de spesifikke versjonene du kjører for øyeblikket, eller i de som allerede er pakket for din nåværende Linux-distribusjon. Slike forskjeller er utenfor rammen for disse innleggene. Det er heller ikke min intensjon å markedsføre den ene eller den andre suiten her: mitt eneste formål er å hjelpe deg med å evaluere alle mulighetene som disse programmene tilbyr, slik at du kan finne ut hvilken som passer best for dine behov. Nå, savnet jeg noen andre viktige funksjoner? Vennligst gi oss beskjed!

© Copyright 2020 | mobilegn.com