Bruker versjonskontroll med LyX dokumentforberedelsesprogram

Dokumentforberedelsesprogrammer som LyX og LaTeX har blitt brukt i det vitenskapelige, ingeniør- og matematiske miljøet en stund. De er spesielt godt egnet til å presentere tekniske og vitenskapelige dokumenter der riktig formatering for matematiske ligninger er nødvendig. Av denne grunn er de overlegne standard tekstbehandlingsprogrammer. LyX er egentlig en GUI-frontend til LaTeX og har den ekstra fordelen at den gjør det meste av formateringen for deg. Som en som skriver regelmessig på fritiden, bruker jeg LyX. Bruken av LyX er imidlertid ikke begrenset til å skrive avhandlinger eller vitenskapelige artikler. Som websiden sier, kan du bruke den til å skrive en bok eller et teaterstykke. Jeg har ikke skrevet noe heller, men jeg har brukt det til å konstruere andre dokumenter, inkludert flere av innleggene mine til dette nettstedet.

Introduksjonen min til LyX kom via bruk av LaTeX. Årsaken til at jeg brukte LaTeX i utgangspunktet var LaTeXs overordnede kapasitet i å sette matematiske formler og ligninger. LyX har et stort antall maler. Noen få kjente er avhandlingen og IEEE-maler, men det er også maler for artikler, brev og til og med presentasjoner. Med LyX trenger du ikke bekymre deg for formateringen, og lar deg (forhåpentligvis) konsentrere deg om innholdet.

LyX er veldig nyttig i å kunne eksportere filer til andre formater. Jeg eksporterer ofte et dokument til bærbart dokumentformat for utskrift. Du kan, hvis du vil, eksportere til Åpne dokument-, Word-, HTML- eller ren tekstformater.

En funksjon jeg virkelig liker med LyX er integrasjonen med Revisjon Control System (RCS). Jeg antar at de fleste vil ha litt kjent med RCS. RCS (sammen med CVS og SVN) er et versjonskontrollsystem. Dette er nyttig for programvareutviklere (som den opprinnelig ble utviklet for). Versjonskontrollsystemer er imidlertid også veldig nyttige for andre formål; i dette tilfellet, sjekke inn revisjoner av dokumenter.

RCS kan brukes på kommandolinjen; de to kommandoene som sannsynligvis er alt du trenger å bruke er ci (for innsjekking) og co (for utsjekking). Hvis du skulle bruke den på kommandolinjen, ville du brukt co med et -l alternativ. Alternativet -l låser filen og forhindrer andre brukere i å få tilgang til den. Det er enkelt å sjekke inn en fil; kan du legge inn kommentarer om kort sagt alle endringer som er gjort. LyX GUI kjører ci og co- kommandoene i bakgrunnen, noe som gjør prosessen mye enklere.

Her er en kort oversikt over hvordan du sjekker inn en fil og sjekker den ut ved hjelp av LyX. Menyelementene som skal følges for å sjekke inn et dokument, er File | Versjonskontroll | Registrer deg . Dette får opp dialogboksen vist i figur A. Du kan skrive inn en beskrivelse i dialogboksen, for eksempel "Første redigering". Hver innsjekking lar deg legge inn en kort beskrivelse av endringene som er gjort.

Figur A

Klikk for å forstørre.

Når du har lagret et dokument, kan du deretter sjekke det inn. Menykommandoene som skal brukes er File | Versjonskontroll | Sjekk inn endringer . Hvis du vil sjekke det ut igjen, så Fil | Versjonskontroll | Sjekk ut for Edit kan du begynne å redigere filen. Det er andre alternativer under versjonskontroll, for eksempel å sjekke ut tidligere versjoner eller sammenligne forskjellige versjoner av et dokument. Dette kan være veldig nyttig hvis du vil gå tilbake til en tidligere versjon i en fart.

Totalt sett er LyX et bedre enn hendig verktøy for dokumentasjon. Funksjonene lar deg komme videre med jobben med å skrive. Muligheten til å integrere versjonskontroll ved bruk av RCS gjør det mye enklere å kontrollere dokumentasjonen. Det er noe jeg ikke kan forestille meg å ikke ha siden jeg begynte å bruke den.

© Copyright 2020 | mobilegn.com