W3C advarer om at HTML5 ikke er klar for prime time

HTML5 er i ferd med å ta treningshjulene av nettet og slippe løs en ny generasjon Internett-applikasjoner. Det har webutviklere, cloud computing-oppstart og de store teknologiselskapene - Microsoft, Google og Apple - som saliver over mulighetene for nye og forbedrede webprodukter med desktop-lignende funksjoner.

World Wide Web Consortium (W3C), det offisielle styringsorganet som fører tilsyn med HTML5, advarte imidlertid Web-samfunnet denne uken om at HTML5 ikke er en ratifisert standard, og at det ikke er lurt å implementere det for snart.

"Problemet vi står overfor akkurat nå er at det allerede er mye spenning for HTML5, men det er litt for tidlig å distribuere det fordi vi har problemer med interoperabilitet, " sa Philippe Le Hegaret, leder for W3C for interaksjonens domene.

"Vi ønsker i utgangspunktet å være funksjonelle komplette innen midten av 2011, " sa Le Hegaret. På det tidspunktet vil W3C åpne den for en endelig samtale om kommentarer fra medlemmene og deretter gå til anbefalingsstadiet. "Og så er vi ferdige, " sa Le Hegaret.

Det gjør at det høres ut som det sannsynligvis vil være tidlig i 2012 før denne tingen blir avgjort.

En av de mest populære HTML5-funksjonene som har blitt snakket om (og til og med implementert i noen få tilfeller) er videofunksjonene, som selskaper som Apple stoler på for å etter hvert erstatte Flash. Selv det er imidlertid fortsatt halvbakt på dette tidspunktet.

HTML5 har fortsatt ikke en videokodek. Den kan ikke bruke det populære MPEG-4-formatet fordi det har "patentsaker" ifølge Le Hegaret. Google håper at det er åpen kildekode WebM-format kan bli standard, men det er langt fra avgjort ennå.

Det andre problemet er digital rights management (DRM). HTML5 har ikke det, fordi HTML5 er en åpen standard. Le Hegaret sa: "Hvis vi skal utvikle en løsning for DRM som er åpen, ville den bli brutt av en hacker innen to dager. Det er ikke noe poeng av at vi gjør det." Le Hegaret la til at et kompromiss kunne oppnås på DRM, men det er foreløpig ikke en del av veikartet.

For mer informasjon om HTML5s mangel på beredskap, inkludert flere sitater fra W3C, sjekk ut denne InfoWorld-rapporten.

OPPDATERT 10.11.2010, 09:25 : Philippe Le Hegaret fra W3C har fulgt opp med et blogginnlegg som ytterligere klargjorde uttalelsene hans om HTML5.

© Copyright 2020 | mobilegn.com