Hvorfor Redis Labs gjorde en enorm feil da den endret open source-lisensstrategi

Video: De viktigste forskjellene mellom tre vanlige open source-lisenser. Ikke alle open source-lisenser er de samme. TechRepublic-bidragsyter Matt Asay forklarer forskjellene mellom hver lisens og hvordan du velger riktig løsning for ditt selskap.

Nei, Redis er ikke proprietær etter at Redis Labs introduserte en justering til lisensstrategien. Ja, noen moduler fra Redis Labs vil nå være under et merkelig nytt lisenshack som sier: "Skyer, du har ikke lov til å tjene penger på denne koden med mindre du betaler oss penger." Og ja, dette hacket var helt unødvendig med tanke på åpen kildekodeutvikling.

Du forstår, vi har allerede måter å oppnå dette på. Ikke alle liker strategier som Open Core, men de er veletablerte, godt forstått og kunne ha reddet Redis Labs litt hodepine.

Penger for ingenting...

La oss være tydelige: Redis Labs ønske er rasjonell og vanlig for leverandører av åpen kildekode. Mens Redis Labs ikke rørte lisensen for Redis Core (den forblir under den sterkt tillatte BSD), har selskapet klaffet en "Commons Clause" på ellers åpen kildekode-programvare for å gjøre det ... ikke open source. Begrunnelsen? Stopp gratis ridning, i det minste delvis, som nevnt i selskapets forklaring:

Alt dette gir mening. Mens folk kan være uenige om hvorvidt "gratis ridning" i åpen kildekode er bra eller dårlig, er Redis Labs policyendring en rasjonell respons på stripmining som nettskydeleverandører gjør. Vi kan diskutere om det vil fungere - jeg tror sannsynligheten for at en Amazon Web Services (AWS) eller Microsoft Azure skal betale for rettighetene til å bygge tjenester basert på disse Common Cause / proprietary modulene er mindre enn null, men uten tvil selskaper som kan har foretrukket å kjøpe disse modulene gjennom en sky vil nå bli tvunget til å kjøpe dem fra Redis Labs - men det som egentlig ikke er i tvil er at tilnærmingen er klønete og unødvendig. (Ikke ondt, som noen ser ut til å antyde.)

Etablerte stier

Du forstår, vi har allerede veletablerte lisensstrategier med åpen kildekode for å hindre frikjøring fra skyleverandørene (eller andre). Den mest slitte banen er gjennom AGPL, noen ganger referert til som "AWS GPL." AGPL lukker GPLs berømte "nettverks unntak." Mens det er mulig å kjøre GPL-kode for å tilby en tjeneste over et nettverk, insisterer AGPL på kodebidrag tilbake i dette tilfellet.

Noe som selvfølgelig er hva Redis Labs styrer med sin Commons-klausul, men på klunkligere måte.

Andre selskaper som Cloudera, MongoDB, DataStax, og mange andre bruker en Open Core-modell, der de holder kjernen i koden sin åpen kildekode, men deretter lisensierer komplementære moduler eller verktøy under en proprietær lisens. Igjen, dette ligner på hva Redis Labs gjør, men heller enn å kalle en Open Core-spade en spade, gjør de rare ting som piggyback the Commons Clause på en ellers BSD-lisens, og gjør dermed "all programvare under denne nye lisensen ... ikke-åpen kildekode per definisjon. "

Hvorfor ikke bare lisensiere disse bitene under en åpen proprietær lisens? Hvorfor bry deg med lisensgymnastikken? Hvis selskapet håper å oppmuntre til bidrag ("Alle kan bidra til noen av disse prosjektene (inkludert de som er lisensiert med Commons Clause)"), vil det ikke fungere. Det er veldig sjelden at utviklere bidrar til proprietære prosjekter. Det skjer, men det er unntaket, ikke regelen.

Mer om Open Source

  • 8 av tiårets verste open source-innovasjoner
  • Åpen kilde i 2020: Fremtiden ser lys ut
  • Linus Torvalds: "Git beviste at jeg kunne være mer enn et en-rart."
  • 20 raske tips for å gjøre Linux-nettverk enklere (gratis PDF)

Denne stormen vil passere, selv om min tidligere MongoDB-kollega Jared Rosoff sannsynligvis har rett i å antyde på Twitter at: "Selv om resultatet av endringen ikke er kontroversiell, er det vanskelig å stole på en plattform som kan endres på et innfall."

Brian Leroux gikk videre: "De burde fokusere på integrasjon og multi-sky. Dette vil ikke løse noe annet enn å fremmedgjøre basepublikummet og toppen av trakten."

Redis Labs, i et forsøk på å kjøpe seg selv inntekter, kan ha kostet seg selv noe troverdighet. Eller ikke.

Så unødvendig komplisert som Redis Labs 'tilnærming var, er det tvilsomt at det vil skade selskapets potensielle kunder på lang sikt. Nei, det virkelige spørsmålet er om selskapet vil dra fordel av den rare tilnærmingen. Etter min erfaring er svaret "nei", men kanskje vil de bryte ny terreng.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2020 | mobilegn.com