Konfigurer Windows XPs indeksertjeneste på riktig måte

Skrevet av Mark Kaelin

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på TechRepublic i februar 2005 av en gjestebidragsyter.

Hvis du er som de fleste Windows XP-brukere, har du sannsynligvis lest at indekseringstjenesten er unødvendig, og at deaktivering av den vil forbedre operativsystemets samlede ytelse. Selv om disse uttalelsene ikke er helt sanne, kjøper de fleste inn på dem fordi de virkelig ikke forstår fordelene ved å bruke indeksertjenesten.

Hvis du jevnlig søker etter spesifikt innhold i datafiler på harddisken din, vil indekseringstjenesten definitivt spare deg for tid og kan derfor betraktes som en nødvendig tjeneste. Jeg har faktisk tusenvis av artikler i Word-dokumenter, og jeg har oppdaget at det å søke etter innhold med indeksertjenesten dukker opp hundrevis av ganger raskere enn å bruke en standard søkemotor.

I likhet med en skjermsparer er indekseringstjenesten designet for å utføre sine intensive harddiskindekseringsoperasjoner når datamaskinen er inaktiv. Tjenesten stopper midlertidig når den registrerer aktivitet fra tastaturet eller musen, så den vil aldri dra ned systemytelsen når du bruker datamaskinen.

Som alle verktøy i Windows-operativsystemet, kan selvfølgelig indekseringstjenestens standardinnstillinger finjusteres for å forbedre ytelsen. I standardkonfigurasjonen er for eksempel tjenesten designet for å søke gjennom alle filene på hele harddisken når den utfører indekseringsoperasjonen. Tjenesten er imidlertid mye mer effektiv hvis du omdirigerer indekseringsoperasjonene til katalogene, eller mappene, der du lagrer datafilene.

I dette blogginnlegget vil vi vise deg hvordan du kan omdirigere fokuset for indekseringsoperasjonene og diskutere andre måter du kan konfigurere indekseringstjenesten slik at den fungerer mer effektivt.

Hvordan det fungerer

La oss begynne med en kort titt på hvordan indekseringstjenesten fungerer. For å gi så rask behandlingstid utfører tjenesten faktisk en omfattende søkeoperasjon i indekseringsfasen, når den går gjennom filene på harddisken din og samler detaljert informasjon om hver fil. Som den gjør, lager den en katalog, eller en database, over resultatene. Når du kjører en søkeoperasjon, søker du faktisk gjennom databasen i stedet for å søke gjennom filene på harddisken.

Indekseringstjenesten bruker et sett med forhåndskonfigurerte filtre for å bestemme hvilke filtyper som skal søkes og hvordan de skal søke i dem. Som standard kommer tjenesten med filtre for HTML-filer, tekstfiler og alle filer som er opprettet av Microsoft Office, inkludert e-post. Filteret lar også tjenesten isolere den meningsfylte teksten fra annet innhold i dokumentet, for eksempel overskrift og formateringsinformasjon.

I tillegg til å bruke filtre for å bestemme hvordan du søker i en fil, har tjenesten en liste over støyord - ord som ikke trenger å indekseres. Ord i støylisten inkluderer preposisjoner, vanlige verb, konjunksjoner, pronomen, individuelle bokstaver og tall.

Tjenesten samler også annen relevant informasjon om filen. For eksempel indekserer den standardinformasjon, for eksempel filstørrelse, tids- og datostempel og filtype. Mer detaljert informasjon om et dokument inkluderer ordtelling, forfatter eller til og med forrige gang dokumentet ble skrevet ut.

Fungerer best på NTFS

Mens indekseringstjenesten kjører på hvilken som helst harddisk uavhengig av filsystem, kjører den best på NTFS-volum, der den kan dra nytte av flere avanserte NTFS-funksjoner. NTFS Change Journal er den mest fordelaktige med disse funksjonene.

Som navnet tilsier, fører Change Journal en kontinuerlig oppdatert logg over alle slettinger, tillegg eller modifikasjoner av filer til alle mapper på NTFS-volumet. Indekseringstjenesten kan rådføre seg med Endringsjournal for å bestemme når nye filer er lagt til eller når eksisterende filer er endret; den kan deretter fortsette med å oppdatere indeksen.

Som du kan forestille deg, kan en database med alle filene på harddisken bli ekstremt stor. For å håndtere størrelsesproblemet lagrer tjenesten databasen ved hjelp av NTFS Sparse File, en funksjon som lagrer filer på en måte som krever mye mindre diskplass enn om de var lagret på en FAT-formatert harddisk.

Ta en titt rundt

Nå som du har en god ide om hvordan indeksertjenesten fungerer, la oss se på standardkonfigurasjonen via indeksertjenestekonsollen.

For å starte denne konsollen, gå til Kjør-dialogboksen på Start-menyen, skriv Ciadv.msc i Åpne tekstboksen og klikk OK. Når konsollen er oppe og går, velger du Vis / skjul konsolltre-knappen på verktøylinjen for å vise konsolltreet. Du vil da se skjermen vist i figur A.

Figur A

Som standard er indekseringstjenesten konfigurert til å indeksere hele harddisken.

Velg mappen Kataloger i treet for å se en liste over alle katalogene tjenesten er konfigurert til å overvåke. Selv om disse standardinnstillingene sørger for at datafiler på denne datamaskinen vil bli inkludert i katalogen, tvinger den tjenesten til å bruke mye tid på å søke gjennom mapper som inneholder filer som kanskje ikke har dataene du vil indeksere.

For eksempel inneholder C: \ Windows-mappen på dette bestemte systemet nær 17 000 filer, noe som vil ta mye unødvendig tid og diskplass å indeksere. C: \ Documents and Settings-mappen kommer mye nærmere dataene jeg vil indeksere; Imidlertid inneholder denne mappen nesten 34 000 filer, hvorav mange ikke er datafiler.

Omdirigerer indekseringsoperasjonene

For å gjøre indekseringstjenesten så effektiv som mulig, bør du omdirigere indekseringsoperasjonene til mappen Mine dokumenter, som inneholder alle datafilene. Dette vil gjøre tjenesten mye mer effektiv.

Slett først alle gjeldende oppføringer i kataloglisten ved å høyreklikke på hver og velge Slett-kommandoen fra menyen. Når du gjør det vil indekseringstjenesten be deg om å bekrefte slettingen.

Hvis du vil legge til en oppføring for mappen Mine dokumenter, går du til Handlingsmenyen og velger Ny | Katalogkommando. I dialogboksen Legg til katalog velger du Bla gjennom-knappen og skriver inn banen til mappen Mine dokumenter i tekstboksen Bane, som vist i figur B. Klikk deretter OK.

Figur B

Du kan omdirigere indekseringstjenesten slik at den fokuserer på mappene som inneholder datafilene.
På dette tidspunktet minimerer du indekseringstjenestekonsollen, starter Windows Utforsker og finner mappen Mine dokumenter. Høyreklikk nå på mappen Mine dokumenter for å få tilgang til dialogboksen Egenskaper. Klikk på Avansert-knappen. I dialogboksen Avanserte attributter, vist i figur C, merker du av for hurtig søking, lar indekseringstjeneste indeksere denne mappen, og klikker OK.

Figur C

For å sikre at mappene og filene er klare for indekseringsoperasjonene, må du angi indeksattributtet.
For å fortsette, klikker du OK i dialogboksen Egenskaper for Mine dokumenter. Du vil da se dialogboksen Bekreft attributtendringer, vist i figur D. Sørg for at avmerkingsboksen Bruk endringer i denne mappen, undermapper og filer er valgt, og klikk OK.

Figur D

Du blir bedt om å bekrefte at du vil angi indeksattributtet for alle undermapper og filer.
Gå tilbake til indekseringstjenestekonsollen og velg indeksertjenesten på Local Machine-mappen i treet. Du vil da se hovedkatalogen for systemet, som vist i figur E. Klikk nå på Start indeksering-knappen på verktøylinjen.

Figur E

For å starte indekseringsoperasjonen, klikker du bare på Start indeksering-knappen på verktøylinjen.
Indekseringstjenesten vil starte indekseringsoperasjonen, og du bør la systemområdet stå inaktivt en stund. Ideelt sett vil du la tjenesten kjøre mens du er lunsj eller til og med over natten for å gi det tid til å bygge indeksen. Mens indekseringsoperasjonen kjører, vil tjenesten holde deg orientert om dens status, som vist i figur F.

Figur F

Mens indekseringsoperasjonen pågår, vil Status-kolonnen vise at den skanner.
Når indekseringsoperasjonen er fullført, vil Status-kolonnen vise operasjonen som startet, som vist i figur G. Du kan deretter lukke indekseringstjenesten, starte søkeverktøyet og begynne å søke etter de indekserte filene.

Figur G

Når indekseringen er fullført, vil Status-kolonnen indikere at indeksen er klar til å søkes.

Legger til filtyper

Som jeg nevnte kommer indekseringstjenesten som standard med filtre for HTML-filer, tekstfiler og alle filer som er opprettet av Microsoft Office. Hvis du vil indeksere andre typer filer, kan du finne og installere tilpassede innholdsfiltre, også kalt IFilters. Siden Microsofts SharePoint Server også bruker IFilters, kan du finne dem for mange vanlige filtyper.

Du kan for eksempel laste ned og installere en gratis PDF IFilter fra siden om IT-løsninger på Adobes nettsted. Du kan laste ned og installere et gratis Visio IFilter fra nedlastingssiden på Microsofts nettsted. Fra 4-delingsnettstedet kan du laste ned en 30-dagers evalueringskopi av en IFilter for ZIP-filer. Du kan også kjøpe et antall IFilters på IFilterShop-nettstedet.

Legger til ukjente utvidelser

Du kan konfigurere indekseringstjenesten til å indeksere filer med ukjente utvidelser. I dette tilfellet vil tjenesten analysere innholdet i filene og prøve å finne relevant informasjon.

For å gjøre det, kjør Indexing Service-konsollen som beskrevet tidligere. Velg Vis / skjul konsolltreet på verktøylinjen for å vise konsolltreet. Høyreklikk på mappen Indekseringstjeneste på lokal maskin i treet og velg Egenskaper-kommandoen. I dialogboksen Indekseringstjeneste for lokale maskinegenskaper merker du av for Indeksfiler med ukjente utvidelser, som vist i figur H, og klikker OK.

Figur H

Hvis du vil at indekseringstjenesten skal prøve å hente relevant informasjon fra ukjente filtyper, kan du aktivere avmerkingsboksen Indeksfiler med ukjente utvidelser.

Hold deg oppdatert om de siste XP-tipsene og -triksene med TechRepublics Windows XP-nyhetsbrev, levert hver torsdag.

© Copyright 2020 | mobilegn.com