Microsoft-Nokia-avtale: Utfordringene og mulighetene

Min kyniske side ville sammenligne det nylig annonserte mobil-partnerskapet Microsoft-Nokia med et olympisk baneløp der to av de slitne løperne som blekner fra fronten bestemte seg for å holde hender til de kommer over målstreken.

Selv om fredagens kunngjøring om Windows Phone 7 på Nokia-maskinvare kanskje ikke er så irrelevant, er det heller ikke den umiddelbare spillskifteren som andre vil at du skal tro. Det er absolutt ikke transformasjon av smarttelefonmarkedet til "et trehest-løp, " som Nokia-direktør Stephen Elop sa på fredag. Likevel er det noen interessante muligheter.

Partnerskapet

Før vi går foran oss selv, la oss oppsummere hva Elop og Microsofts administrerende direktør Steve Ballmer faktisk har sagt ja til:

 • Windows Phone 7 vil bli Nokias primære smarttelefonplattform
 • Nokia vil bidra til Windows Phone 7 maskinvareutvikling (hjelpe Microsoft-utviklere med å optimalisere programvaren deres for telekom)
 • Nokia vil bringe WP7 til "et større utvalg av prissettinger, markedssegmenter og geografier" (oversettelse: lavprisutskiftninger for dagens funksjonstelefoner og flere enheter i utviklingsland)
 • Microsoft Marketplace (app og mediebutikk) vil absorbere Nokias nåværende apper og innhold (Ovi-butikken)
 • Nokia-telefoner vil bruke Microsofts Bing-søkemotor, Zune musikkbutikk, Xbox Live spillsenter, og vil i fellesskap fokusere på fremtidige tjenester for å utvide mulighetene til mobile enheter
 • Avtalen er ikke eksklusiv; Microsoft vil fortsatt ha andre maskinvarepartnere, og Nokia vil fremdeles lage noen få Symbian- og Meego-enheter

Her er et 12-minutters videoklipp av kommentarene fra Elop og Ballmer for å starte avtalen:

Her er konseptdesignene for Nokias første Windows Phone 7-enheter:

Utfordringene og mulighetene

La meg starte med å si at Nokia fremdeles er en av verdens store produsenter av mobile maskinvarer. Enhetene har fantastiske skjermer og utmerkede kameraer, mange avanserte funksjoner og fantastisk maskinvaredesign. Jeg vil hevde at Nokia konsekvent er like bra eller bedre enn HTC, Samsung, LG og Motorola og nesten i samme liga som Apple, når det gjelder å produsere attraktiv, holdbar og godt designet maskinvare.

Problemet med Nokia, som jeg har sagt i mange år, er at programvaren deres ikke er i nærheten av den høye standarden på maskinvaren. Etter hvert som smarttelefoner gikk over til lommedatamaskiner de siste årene, har Nokia-telefoner falt desperat bak i programvare. Elop bekreftet den følelsen i sin nå berømte brennende plattformmemo 8. februar hvor han skrev: "Den første iPhone-en ble sendt i 2007, og vi har fremdeles ikke et produkt som er nær deres erfaring. Android kom på scenen bare for over 2 år siden, og denne uken inntok vi vår ledende posisjon i smarttelefonvolum. "

Nokia trengte et dristig trekk i programvare / OS / plattformområdet for å bli en mobil leder igjen. Å slå sammen med Windows Phone 7, som nettopp debuterte i fjor høst, er definitivt dristig. Flyttingen reiser imidlertid et helvete flere spørsmål enn det svarer.

Her er noen av utfordringene jeg ser:

 • Hvorfor ikke Android? - Nokia har innrømmet at da det handlet etter plattformer, ble det etterfulgt av både Google og Microsoft. På grunn av det ville Googles Android ha gitt mye mer mening. Nokia jobbet allerede med et open source OS i Symbian. Siden Android er åpen kildekode og mer formbart enn WP7, kunne Nokia ha forandret det og integrert noen av de gode tingene den allerede gjorde i Symbian. I stedet valgte Nokia en enkelt plattform og valgte Windows Phone 7, et usikkert operativsystem som har sine fordeler, men som ikke en gang er sikker på å overleve mobilplattformkrigene i årene fremover - selv med Nokias støtte. Frem til denne avgjørelsen snakket ZDNet og Larry Dignan og jeg mye om hva Nokia kan gjøre, og at det beste trekket ville være å bare bli en fantastisk mobil OEM og støtte både Android og Windows Phone 7. Jeg er fortsatt enig i det. På kort sikt vil det å gå utelukkende med WP7 sannsynligvis føre til at Nokia-telefonsalget faller enda mer i markedsandelerace når tradisjonelle Nokia-fans flykter fra flokken. Færre ville flyktet hvis Nokia tilbød Android-telefoner.
 • Hva skjer med de andre WP7-partnerne? - Husk at denne avtalen ikke gjør Nokia til den eksklusive maskinvareprodusenten for Windows Phone 7, men det ser ut til å gi dem foretrukket status. Hva vil det bety for Samsung, HTC, LG og Dell? Vil det være enda mindre sannsynlig at de legger mye energi i WP7-økosystemet? Foruten Dell, har de tre andre absolutt lagt mye mer vekt på Android-enhetene sine. På CES 2011 viste de frem Android-giret foran og midt mens WP7-enheter stort sett ble blandet til siden. Disse OEM-ene ser ut til å bruke WP7 som en hekk mot Android, slik at hvis Google blir for påtrengende, kan de alltid true med å legge mer av ressursene sine inn i WP7. Nokia-avtalen vil sannsynligvis holde dem fokusert på Android med WP7 som en annenrangs borger.
 • Hva med Microsofts omdømme i Europa? - Nokia er et europeisk selskap, og Europa er der det har sine største fans og har størst styrke i markedsandeler. Det er ingen hemmelighet at Europa ikke liker Microsoft. Den europeiske unionen har vært en konstant torn fra Microsofts side på grunn av Windows- og Office-monopolene på PC-er, og europeiske selskaper har generelt vært mye mer aggressive med å ta i bruk open source, spesielt der den kan erstatte Microsoft-løsninger. Med overgangen til WP7 vil Nokia trolig skyve en betydelig del av kundene sine i armene til Android og iPhone.
 • Hvor er granskningen for Stephen Elop? - En av hovedårsakene til at Nokia valgte Windows Phone 7 fremfor Android, er at Microsoft angivelig betalte hundrevis av millioner av dollar for å gjøre sitt mobile OS til den primære plattformen for Nokia-smarttelefoner. Husk også at Elop er en tidligere Microsoft-administrerende direktør, så han som sidespor med sine gamle kvelere er ingen overraskelse - selv om Elop heftig benekter at han er en trojansk hest for Microsoft. Det er imidlertid en stor overraskelse at Elop ikke har blitt undersøkt for avtalen, særlig fra Microsoft-bashing EU. Tross alt er Elop fortsatt en stor aksjonær i Microsoft, så han er dypt opptatt av å hjelpe sitt gamle selskap med å fortsette å lykkes, og det er en massiv interessekonflikt. Da Elop ble utfordret på dette problemet, sa han at han snart vil selge alle Microsoft-aksjene sine, men det er liten trøst siden avtalen allerede er gjort. Jeg tror ikke vi har hørt det siste av denne interessekonflikten.

Nå som vi har løst utfordringene, la oss snakke om et par av mulighetene:

 • En funksjonstelefest? - Da Microsoft først ga ut Windows Phone 7 hørte jeg mye snakk fra Redmond om at selskapet ikke prøvde å bare slå hodene med Apple og Android, men ønsket å lage en plattform som kunne brukes til å erstatte det større funksjonsmarkedet telefoner (eller "stumme telefoner" - de gamle flip-telefoner og godteribar-telefoner) de neste årene. Den gangen fikk jeg det ikke til. Tross alt koster WP7-enheter opprinnelig like mye som Android og iPhone og krevde fortsatt en dataplan ($ 20- $ 30 mer per måned enn en standard mobiltelefonplan). Imidlertid er Nokia fortsatt et kraftverk i funksjonstelefoner, og hvis overganger til enhetene til WP7, og når data blir mye billigere og ganske enkelt slås sammen i standardcelleplaner i løpet av de neste årene, kan WP7 på Nokia ta en stor del av markedsandelen i det lave slutten av smarttelefoner.
 • Et spill mot Android sine svakheter? - Android har en rekke problemer akkurat nå - plattformfragmentering, inkonsekvente oppdateringer og versjoner på tvers av enheter og "bitrot" (OS blir tregere og mer klønete over tid - som Microsoft Windows, ironisk nok). Windows Phone 7 har praktisk talt ingen av disse problemene, i det minste ikke ennå. Hvis mange kjøpere begynner å bli frustrerte over Android over disse problemene, kan Windows Phone 7 bli et legitimt alternativ, og med at Nokia og Microsoft går sammen om markedsføring og markedsføring av enhetene deres, kan du satse på at de vil se etter muligheter som disse til hoppe på og presentere enhetene sine som et vennligere alternativ til Android.

Siste tanker

I det minste vil Nokia-partnerskapet kjøpe Windows Phone 7 i året eller to for å gjøre saken sin som et legitimt alternativ på smarttelefoner. Det vil ta noe av varmen fra Microsoft for det lette salget av WP7 så langt. Igjen, min kyniske side vil si at dette trekket vil øke Windows Phone 7 lenger enn markedet naturlig hadde gjort det, og bare fordi en tidligere Microsoft-leder nå kjører Nokia og trakk av seg en massiv avtale. Noe med det stinker, og jeg regner med at Elop og Nokia etter hvert vil tiltrekke seg mer negativ oppmerksomhet på grunn av det.

Det smartere trekket ville vært for Nokia å støtte både Android og Windows Phone 7 og la kjøpere bestemme hvilken de foretrakk. Fortsatt har Windows Phone 7 en sjanse til å bli OS for avanserte smarttelefoner og Nokias neste generasjons telefonutskiftninger i utviklingsland. Og hvis Google ikke løser noen av Android's irriterende problemer, kan Nokia og Windows Phone 7 være godt posisjonert for å tilby et attraktivt alternativ.

Men gjør ingen feil, for nå er Nokia / Microsoft-avtalen ikke mye av en trussel mot mobil- momentumet til Apple og Google.

© Copyright 2020 | mobilegn.com