Linux på et nettbrett: Skynd deg og vent?

For et par måneder siden skrev jeg om potensialet for open source nettbrett, med en tilpasset versjon av Linux som driver med en slags generisk nettbrettmaskinvare. På den tiden var det en viss bevegelse mot å lage en nettbrettoptimalisert versjon av Linux, men innsatsen var i beste fall spridd uten at noen større Linux-spiller kastet hatten inn i nettbrettet. Det endret seg nylig da Ubuntu kunngjorde en nettbrett-sentrisk versjon av sin eponym Linux distribusjon rettet mot nettbrett.

Hvorfor Linux?

Linux har ikke hatt god suksess på skrivebordets front, men operativsystemene i UNIX-stil danner grunnlaget for de mest populære mobile OS-ene, inkludert Android og iOS. UNIX og Linux (en variant av UNIX) passer fint i denne rollen. De er designet med tanke på stabilitet og nettverkstilkobling og kan optimaliseres for en rekke maskinvare. Til tross for en delt arv, har applikasjonene og brukergrensesnittene til mainstream mobile OS-er lite til felles med en moderne Linux-distribusjon som Ubuntu.

Det Linux tradisjonelt manglet på mobilfronten var "åpen" maskinvare som ville kjøre Linux, sammen med de svært optimerte driverne og programvare for å gi en vellykket mobilopplevelse. Før Ubuntu var de fleste Linux-nettbrett et resultat av hobbyister som omvendt konstruerte drivere og portet Linux til enheter som det aldri var ment å kjøre på. Selv om de er teknisk interessante, vil disse portene mangle viktige funksjoner, fra arbeidshøyttalere til mangel på fingerdrevet navigasjon.

Ubuntu legger et stort merke bak innsatsen, og et av de bedre egnede Linux-merkevarene, da Ubuntu har vært kjent for å forsøke å nå skrivebordsparitet med Windows og Mac OS når det gjelder brukervennlighet og programvare.

Men hva med appene?

Hver gang en ny mobil plattform følger med, begynner den langvarige kylling- og eggdebatten om applikasjoner. Mobilutviklere, som allerede er overarbeidet for å støtte en rekke plattformer, reagerer generelt med mild skepsis til en ny plattform, og brukere unngår en plattform som ikke er fylt til topps med apper. Et Linux-basert nettbrett har et ess i hullet, ettersom Linux og det større UNIX-samfunnet har en lang tradisjon for å sammenstille applikasjoner på native plattformer. I stedet for å kjøpe programvare fra en større leverandør, laster UNIX-brukere generelt ned kildekode og kompilerer et program på sin spesifikke plattform, slik at et program kan kjøres på en rekke maskinvare- og operativsystemvarianter (forutsatt at de er i samme generelle familie) . I likhet med Windows 8-nettbrett, betyr dette i teorien at et Ubuntu-nettbrett har tilgang til den enorme katalogen med Linux- og UNIX-skrivebordsprogrammer rett utenfor porten.

I en bedriftsmiljø er Linux og UNIX generelt kjent territorium, så mens iOS og dets Objekt-C utviklingsmiljø kan by på en stor utfordring, vil antagelig et Ubuntu-nettbrett gi kjente Linux-konvensjoner, med minimale forbedringer fokusert på nettbrettfunksjonalitet. På samme måte, akkurat som Ubuntu støtter store nettlesere som Chrome, Firefox og Safari, vil et Ubuntu-nettbrett antagelig også behagelig kjøre de samme fullverdige nettleserne, og gi tilgang til alle nettbaserte applikasjoner uten endringene som kreves for å støtte mobile nettlesere. Kort sagt får du tilgang til UNIX-baserte stasjonære applikasjoner og webapplikasjoner ut av boksen, og den lar applikasjonsutviklere jobbe med vanlige og generelt kjente verktøy i stedet for å slippe enda et sett med verktøy, APIer og konvensjoner om dem.

Den manglende lenken

Mange brukere har lengtet etter Linux på et nettbrett, og Ubuntu som legger betydelig vekt og erfaring bak programvaren for en slik innsats er akkurat det legen beordret for å gjøre det til virkelighet. Den ene lenken som mangler, er imidlertid maskinvare. I følge pressemeldingene jeg har sett, oppfordrer Ubuntu maskinvarepartnere. Programvareprodusenter som overlater maskinvaren til en partner er absolutt ikke ukjent, men det utgjør en risiko for et selskap som ikke tidligere har fokusert på dette området.

Det er klart, mange aktuelle nettbrett kan sannsynligvis lett tilpasses for å kjøre Ubuntu, men forhastede drivere som resulterer i dårlig batterilevetid og et uferdig brukergrensesnitt kan undergrave det som virker som et produkt med stort potensial. Med de fleste nye nettbrettplattformer anbefaler jeg å vente på en andre generasjons enhet for å se om appkatalogen fanger opp konkurrenter. Med Ubuntu-nettbrettet, ville jeg vente på en generasjon for å sørge for at maskinvaren og programvaren integreres så tett som konkurrenter før jeg hopper i det fristende havet av UNIX / Linux-applikasjoner som vil kunne kjøre på enheten.

Hva er tankene dine om Linux på et nettbrett? Vil du øyeblikkelig hoppe på båndtvangen eller vente på å se hvordan den presterer? Del tankene dine i diskusjonstråden nedenfor.

Les også

  • Kryss, tokk, nettbrett erter: Er vi nærmere et Ubuntu-nettbrett?
  • ZDNet: Er 2013 året for Ubuntu Linux-nettbrettet og smarttelefonen?
  • ZDNet: Canonical avslører Ubuntu-nettbrettplaner

© Copyright 2021 | mobilegn.com