MotoGoogle: Bra, dårlig eller likegyldig for Microsoft?

Den tekniske pressen er delt om hvorvidt Google / Motorola-avtalen som ble annonsert denne uken er en god ting eller en dårlig ting for Android. De er også uenige om og hvordan avtalen vil påvirke Microsoft og dens forsøk på å få fotfeste i smarttelefonbransjen.

Gitt arten av spalten min, var det første jeg tenkte da jeg hørte nyheten om at Google anskaffet Motorola Mobility, "Er det en god ting eller en dårlig ting for Microsoft?" Det ser ut til at de fleste av mine teknologeanalytikere og "opinionatorer" tenker på samme måte; mange av de tidlige overskriftene angående Google / Motorola-avtalen nevner eller til og med har potensielle effekter på Microsoft.

Disse meningene ser ut til å være overalt, selv i den samme publikasjonen. Zack Whittacker på ZDnet antyder at det kan motivere Microsoft til å kjøpe Research in Motion (RIM), mens Mary Jo Foley sier "Nah." De gjør begge gode poeng, men jeg skal kaste inn med Mary Jo på denne.

Nokia, kanskje; RIM, ikke så mye

Å kjøpe Nokia kan ha vært fornuftig, selv om jeg tror beslutningen om å danne et strategisk partnerskap i stedet var den bedre veien å gå. Nokia var moden for å bytte til et nytt operativsystem; de virket allerede på vei i den retningen da de begynte å utvikle Maemo (en smarttelefon / nettbrett-operativsystem basert på Debian Linux) og senere MeeGo (som Maemo kom inn i), til tross for Nokias erklæring om troskap til Symbian.

Til tross for at Symbian i 2010 hadde den største markedsandelen for et hvilket som helst mobilt operativsystem (37, 6%, sammenlignet med 22, 7% for Android, 16% for RIM, 15, 7% for iOS og 4, 2% for Windows-telefoner), har det aldri virket å ha den typen merkevarelojalitet som andre plattformer henter fra sine brukere.

Blackberry-brukere blir ikke overgått av iPhone-fans når det gjelder deres sterke følelser om deres operativsystem. Jeg har aldri hørt noen begeistre om Symbian OS, selv de som bruker det. På den annen side vil mange av mine "Crackberry" -venner fortelle deg at "du kan ta den når du lirke den fra mine kalde, døde hender."

Dermed var kunngjøringen om at Nokia drepte Symbian (i det minste i USA og Canada) og ville kjøre Windows på alle smarttelefonene, ikke mye av fargetoner fra Symbian-brukere. Men kan du forestille deg skriket hvis Blackberry-brukere oppdaget at deres favoritt OS kom til å bli erstattet av Windows Phone? Ja, ja - vi vet at RIM allerede har planer om å lirke BB OS fra brukernes hender og erstatte det med QNX. Men jeg tror ikke det har den samme psykologiske effekten som å erstatte det med Windows.

Mange BB-lojalister er overhode ikke glad i Microsoft; rivaliseringen hører tilbake til da RIM og Microsoft for ikke så lenge siden ble ansett som de beste aktørene i det amerikanske smarttelefonmarkedet. Så kom selvfølgelig iPhone med og snudde smarttelefonverdenen på hodet. Faktisk virket det en stund der som om de eneste som ikke omfavnet iPhone var Blackberry-brukere.

Vinn-vinn situasjon?

Mens noen ser Google / Motorola som en spiker i RIMs kiste, spår andre at både RIM og Microsoft vil dra nytte av det. Interessant nok, etter kunngjøringen, steg aksjekursene for både Nokia og Microsoft, noe som antydet at markedet tror de kan være i den vinnende enden av handelen. RIMs aksje var også opp. Mer fortellende var det faktum at Googles eget lager tok et ganske betydelig dykk. Motorola Mobilitys aksje var derimot litt mer enn Googles var nede. Selvfølgelig er aksjemarkedet ustabilt og innledende reaksjoner kan lett snu.

Representanter fra Nokia var oppegående, med talsmann James Etheridge som gikk så langt som å si at dette kunne ende med å bli "en massiv katalysator for økosystemet Windows Phone."

Android's tap = Microsofts gevinst?

Android-plattformen har stadig fått markedsandeler, den var på 48% av smarttelefoner over hele verden siste kvartal, ifølge forskningsfirmaet Canalys. Men mye av den suksessen har vært på grunn av populariteten til "supertelefoner" laget av leverandørene HTC (Incredible / Incredible 2, Thunderbolt, EVO) og Samsung (Galaxy S, Droid Charge, Infuse). Motorola har hatt noen treff, også - spesielt Droid X - og håpene er høye for dual-core LTE Droid Bionic som forventes å bli solgt på Verizon neste måned.

Imidlertid har jeg anekdotisk sett hørt langt flere klager om den originale Droid, Droid 2 og andre Motorola-telefoner enn om andre produsenters telefoner. MotoBlur-brukergrensesnittet er generelt anerkjent som det minst polerte av de tre store leverandørenes overlegg, og basert på mine egne praktiske tester av forskjellige Android-håndsett (takket være Verizon) og opplevelsene til venner og familiemedlemmer som eier telefonene, ytelsen virker ofte treg i forhold til HTC og Samsung-modeller. Det var store forhåpninger om Xoom-nettbrettet og Atrix-telefonen med den innovative bærbare dokkingstasjonen, men salget gjenspeilte ikke entusiasmen fra tidlige anmeldere.

Selvfølgelig er det en god sjanse for at hvis Google tar over Moto Droid-linjen, vil de grøfte MotoBlur og gå med standard Android-grensesnittet, noe som vil gjøre Android-purister veldig glade. Men uansett hva de gjør, er det også muligheten for at til tross for Googles offentlige uttalelser om at de andre maskinvarepartnerne er helt "ombord" med Motorola-avtalen, kan disse leverandørene være litt mindre begeistret for å utvikle fantastiske Android-telefoner.

Det betyr ikke at de plutselig kommer til å legge blod, svette og tårer i å lage killer Windows-telefoner (når alt kommer til alt, gitt Microsofts avtale med Nokia, har de den samme demotiveringen der). Imidlertid har vår egen Jason Hiner spekulert i at Google / Motorola-alliansen kan presse minst en nåværende Android-leverandør, HTC, i Microsofts retning - og kanskje til og med gjøre det selskapet mottakelig for et tilbud om tilbud fra Microsoft.

Min ta

Hvis Microsoft faktisk kjøpte både HTC og Nokia, slik Jason antyder i slutten av artikkelen, kan det potensielt sette dem i en langt sterkere posisjon i smarttelefonmarkedet. For å virkelig konkurrere med Android, tror jeg likevel Microsoft trenger å undersøke plattformfilosofien sin på nytt og bestemme om Windows Phone kommer til å konkurrere med Android eller med iPhone, fordi, slik jeg ser det, er de to målgruppene veldig forskjellige.

De som liker iPhone er villige til å ofre frihet og fleksibilitet for en jevn, "kul" opplevelse. De som foretrekker Android avskyr ideen om å bli låst i iTunes for oppdateringer, ønsker å kunne montere filsystemet og direkte overføre filer mellom telefon og datamaskin, vil ha muligheten til å bytte ut microSD-kort for å legge til lagringsplass eller for å flytte filer, og så videre. Med andre ord, alle de tingene vi også pleide å gjøre med Windows Mobile.

Så langt har den nye og forbedrede (på mange måter) Windows Phone vært mer som en iPhone enn en Droid. Hvis Microsoft vil følge Apple-kunder, er det sannsynligvis den rette veien. Men hvis de vil benytte seg av en mulig mulighet skapt av Googles avtale om å ta tak i noe av Android-markedet, vil Windows Phone 8 trenge å ha de funksjonene som får mange til å kjøpe de HTC, Samsung og Motorola Android-baserte telefoner i utgangspunktet.

Les også:

  • Avstemning: Vil Googles gambit-kjøp av Motorola-patenter lønne seg?
  • Fem måter Google-Motorola-avtalen påvirker mer enn telefoner
  • Googles satsning på Motorola Mobility på 12, 5 milliarder dollar: 6 grunner til at det gir mening

© Copyright 2020 | mobilegn.com