Netbook mod ytelse med Joli OS

I mitt siste innlegg snakket jeg om morderenes funksjoner på de mest populære mobile forbrukerelektroniske enhetene, og lurte på, "Hvordan kan jeg få lang ventetid, fantastisk batterilevetid og øyeblikkelig tilgjengelighet på Lenovo IdeaPad S10 netbook?"

Min søken etter å sette sammen en slik maskin inkluderte å ta netbooken min (allerede modifisert med en 500 GB magnetisk harddisk og 2, 5 GB RAM) og legge til et 9-cellers ettermarkedsbatteri. Jeg bestemte meg også for at for å gjøre det rettferdig, skulle jeg finne et operativsystem som var lettere enn Win Pro 7. Så jeg gikk på jakt etter et FOSS-basert, lett mobilt operativsystem og endelig slo meg ned på en plattform kalt Joli OS av Jolicloud.

Først ut trodde jeg at 9-cellers batteri ville gjøre enheten mye bulkere, og jeg forventet ikke at den skulle vare konkurrerende i ventemodus sammenlignet med ekte mobile enheter som har operativsystemet sitt i statisk ROM. Men i virkeligheten kan enhver bærbar PC med hvilket som helst operativsystem settes inn (og komme ut av) raskt nok til å bli betraktet som en "øyeblikkelig" -enhet.

Med min Lenovo åpner eller lukker du bokstavelig talt LCD-skjermen for å fortsette eller suspendere, og det er alt iPad, Xoom eller andre mobile enheter gjør. Så det er ikke veldig rettferdig å sammenligne en iPad som bruker all sin tid i hvilemodus med den bærbare PC-en du slår av og på.

Forskjellen mellom nettbrett og netbooks er ikke egentlig strømforbruk - det er batteristørrelse. For hva iPad kjører, har den et stort batteri. Dette er delvis grunnen til at iPod Touch ikke får nesten ventemodus eller kjøretid som iPad leverer. Svaret er fysikk, ikke magi. På enkleste vilkår, jo større batteri, jo lenger vil det gå. Balansen er hvor klumpete og vanskelig det er å levere et større batteri.

En klage jeg har hørt, er at ekstra cellebatterier legger vekt og oppveier den lille størrelsen på mobile enheter. Jeg antar at dette er sant til en viss grad, men la meg bare si at arbeidsnotatboka mi er en 12 "undernote Lenovo X201 med et utvidet batteri. Selv med den utvidede 9-cellen på S10 netbook er den fortsatt mindre, lettere og mer bærbar enn X201 - så ta argumentene med et saltkorn. Det tilfører ikke så mye bulk, og det hever faktisk baksiden av maskinen i en liten vinkel, noe som gjør enheten mer ergonomisk for å skrive, helt ærlig mening.

Når det gjelder Joli OS, kan jeg ikke beskrive hvor imponert jeg er med utførelsen av denne plattformen. Det er veldig gjennomsiktig at Linux er grunnlaget som driver hele greia, men det lider ikke av Linux-ismer som jeg forakter. Faktisk virket Joli OS nøyaktig hvordan en typisk forbruker ville forvente at en installasjon skulle fungere - å sette opp alt riktig uten forkynnelsesfraskrivelser, ekstra bøyler eller at jeg måtte erkjenne hvordan jeg skuffet de Cheeto-dekkede, idealistiske skjeggene av FOSS-nørder overalt av bruker proprietære drivere. Dette er filosofien jeg har hevdet FOSS-samfunnet må ta i bruk for å være virkelig konkurransedyktig med de kommersielle OS-plattformene, og jeg tror det enkle å sette opp Joli OS illustrerer at jeg har rett.

Problemene jeg opplevde var imidlertid dessverre feilen av Joli OS. Det er et veldig bra operativsystem, men det er ikke helt konkurransedyktig med iOS eller Android - eller til og med WebOS eller Windows Mobile 7, for den saks skyld.

En av ulempene med Joli OS er at det er veldig få innfødte apper, blant annet fordi det er skysentrisk. For eksempel viderekobler Facebook-appen til Facebook-siden. For de fleste oppgaver er det en overlegen måte å navigere på Facebook på å ha en ekte nettleser med fullt tastatur og pekeenhet. Men for Facebook-forbruk er en egen app på en mobilenhet min foretrukne måte å raskt fange opp.

Linux-kunnskapsrike brukere kan også installere Debian-pakker på Joli OS. Imidlertid kunne jeg ikke finne en enkel måte å legge til ikoner for "sidelastede" apper på skrivebordet. Slik sett virker Joli OS fremdeles noe uferdig og veldig mye et arbeid i gang.

I tillegg er de avanserte funksjonene i Joil OS vanskelig å finne. For eksempel tar Alt F1 opp en terminal, og derfra kan du komme til en full Nautilus-filbehandler - men trinnene er vanskelige og dårlig dokumenterte. Fra Nautilus kan du bla gjennom SMB / CIFS / Windows-aksjer på et LAN, men selv det var unødvendig vanskelig. På den annen side fungerte det bare - det lett bla, autentisert og tilgang til mine delte SMB-ressurser, noe som Ubuntu og andre mainstream full * nix-distros har slitt med når jeg har testet lignende plattformer.

Selv om Joli OS-plattformen ikke var perfekt, kan den absolutt være en utfordrer. Jeg opplevde ikke alle de små forverringene som var avbrytere med andre Linux-distros, som F-Key-snarveier for volum, Wi-Fi-maskinvarebrytere som ikke fungerer uten vanvittige hacks og ukjente SD-spor. Og hvis Joli OS hadde egen appstøtte, noen annonsestøttede versjoner av killer-apper, kunne jeg se at den ble lagt til samlingen av OS-plattformer som jeg kjører.

Så, jeg var i stand til å lage en netbook bygd på en lett, Linux-basert distribusjon - men konkurrerte den tå til tå med de store guttene? Da jeg testet Joli OS på Lenovo, min iPad og Kyros-bruken gikk omtrent 80% ned. Faktisk strømmet begge enhetene helt av fordi jeg glemte å lade dem. Husk at øyeblikkelig på er øyeblikkelig på, og når du først har en enhet som kan komme deg på nettet på bare noen få sekunder, spiller det ingen rolle hva det er.

Jeg fant ut at det er betydelige fordeler med netbooken. Når jeg for eksempel bruker tweets på et nettbrett, lager jeg ofte notater av en tweet, til og med tweeter den på nytt som et slags bokmerke, så jeg kan følge en lenke og utforske den senere. Med en netbook tar jeg ikke dette ekstra trinnet - i stedet følger jeg umiddelbart lenken.

Det er også tider når et berøringsskjerm-nettbrettformat er overlegent, spesielt sent på kvelden når jeg sjekker Twitter og Facebook eller leser en e-bok i sengen. Med et nettbrett trenger jeg ikke et eksternt lys, fordi tastaturet er selvopplyst. Det er også ganske stille - bare lyden fra fingertuppene mine som tapper på glasset. Når min kone prøver å sovne, setter hun stor pris på begge disse tingene.

Konseptuelt sett var testen min en suksess. Umiddelbar og lang ventetid er virkelig morderfunksjonene som iPad introduserte, og de er enkle å reprodusere. Når du til og med har oppnådd poengsummen på disse to områdene, vil du oppdage at fordelene i mange andre saker er veldig nær uavgjort. De tingene som er godt egnet til et muslingeformat, gjør det ikke bra på et nettbrett, og omvendt.

© Copyright 2020 | mobilegn.com