Neste Wintel: Android pluss NVIDIA

Microsoft og Intel har dominert de siste tre tiårene av den personlige datamaskinrevolusjonen. Og mens begge selskaper klarer seg fint økonomisk ettersom flere og flere mennesker over hele kloden får tak i datamaskiner, er Wintel-alliansen (Microsoft Windows på Intel x86-brikker) i ferd med å gå fra førersetet til baksetet i teknologien verden.

Mobil databehandling er i ferd med å zoome forbi PC-økosystemet, og til tross for innsats fra både Intel og Microsoft for å tilpasse seg den mobile verdenen, er ingen av de to klare for den samme typen suksess på mobilen som de har opplevd på PC-er.

Selv om du kan hevde at denne endringen allerede har skjedd i et par år, vil 2011 sannsynligvis være vendepunktet. Her er fire grunner til at:

  1. Folk bruker en større del av datatiden på smarttelefonene sine, da disse enhetene tar større muligheter med mer datakraft og flere applikasjoner
  2. Multitouch-nettbrett er i ferd med å eksplodere i 2011 ved å bringe databehandling til ny demografi (barn, eldre og folk redd for datamaskiner) og nye bruksscenarier (feltarbeidere, konferanserom-fagfolk og mer) med sin enkelhet og portabilitet.
  3. Smarttelefoner vil begynne å erstatte noen PC-er i 2011 med produkter som Motorola Atrix 4G som er drevet av dual core-prosessorer og kan forankre og fungere som fulle PC-er (se etter at denne trenden får mye mer damp i 2012)
  4. I utviklingsland er mobile enheter de primære PC-er og webenheter fordi de er mye lettere å komme i hendene på gjennomsnittlige borgere og mye enklere å koble seg til Internett (det er mye mer kostnadseffektivt å sette opp celletårn enn å legge en haug kobber- eller fiberlinjer)

Så hvis Microsoft Windows og Intel-brikker flytter seg til baksetet, hvilke selskaper flytter seg foran? Det ville være lett å argumentere for Apple. Tross alt har selskapet flyttet hele strategien sin for å fokusere på mobilitet, fra bærbare datamaskiner til nettbrett til smarttelefoner til bærbare medieenheter, og i 2010 passerte Microsoft Microsoft til å bli verdens største teknologiselskap. Apples strenge fokus på vertikal integrasjon genererer imidlertid mye fortjeneste og gode produkter, men begrenser sin rolle som partner i det større tech-økosystemet og begrenser til slutt også markedsandeler. Apple er en øy - en veldig frodig, idyllisk øy, men en øy likevel.

Lederne for den neste epoken innen databehandling vil med stor sannsynlighet være Google Android og NVIDIA.

Android er ikke uten utfordringene - mangel på OS-standardisering fragmenterer opplevelsen for brukere, og selve programvaren lider av den samme gradvise "bitrot" som plager Windows. Ikke desto mindre viser Android seg for å være like tilpasningsdyktig for mobile enheter som Windows (og DOS før det) var for PC-er, og det er grunnen til at alle de store mobile OEM-ene rally bak det.

Jeg har vært i tvil om Googles forpliktelse til å bygge god programvare, men arbeidet som Google har gjort med UI for Android 3.0 Honeycomb sammen med skrivebordets UI som Motorola bygde på toppen av Android på Atrix 4G (for når enheten ligger i en bærbar datamaskin eller desktop-modus) har inspirert til ny optimisme som ikke bare vil utvikle Android til et flott mobilt operativsystem for telefoner, men også har et enormt potensial for nettbrett og lette bærbare datamaskiner.

På maskinvaresiden er det interessant at NVIDIA er selskapet som leder seg frem til polposisjonen. Tidligere kjent for sine high-end grafikkbrikker for PC-er, gjorde NVIDIA en stor innsats på mobile prosessorer de siste årene, og ser ut til å høste store fordeler ved å hoppe over tidligere chip-produsenter som Qualcomm og Texas Instruments.

NVIDIA tok kunnskapen sin om å utforme GPU-er for PC-er og kanaliserte den til å bygge mobile CPU-er med utmerket totalhastighet, sterk grafikk og et lite strømavtrykk. NVIDIA Tegra-prosessoren viste først imponerende ytelse i Microsoft Zune HD. Og det er dobbeltkjernen Tegra 2 var overalt på CES 2011 da teknologiselskaper avduket sine store produkter for året. Dobbeltkjernen Tegra 2 ble omtalt i nesten alle de hotteste smarttelefonene og nettbrettene kunngjort på CES.

Også på CES sa NVIDIA-administrerende direktør Jen-Hsun Huang: "Vi trenger en enhet som gir bærbarheten og mobiliteten til smarttelefonen, men PCens kraft og ytelse."

På selskapets CES pressekonferanse var det lett å fortelle at NVIDIA ser på seg selv som et selskap som har tigeren ved halen. Huang utstrålte selvtillit og kastet ut hyperboler som "Dette er begynnelsen på en ny æra" og "Det er en mobil databehandlingsrevolusjon på gang" og "Omfanget av denne endringen blir fortsatt internalisert av oss alle" og "Jeg tror vi kommer til å gå å se tilbake på akkurat dette CES som når ting endret seg. "

Her er et par av lysbildene som NVIDIA travet ut til CES 2011 for å vise hvorfor selskapet er så begeistret:

NVIDIA har også sin Tegra 3-prosessor på vei senere i år, og på CES kunngjorde selskapet "Project Denver" (et kodenavn), som er en høy ytelse ARM-kjerne som NVIDIA og ARM designer sammen for å drive bærbare datamaskiner, desktop, servere og superdatamaskiner. Dette er et selskap som treffer på alle sylindere

Siste tanker

Husk at det mobile økosystemet kommer til å ha mye mer mangfoldighet enn PC-økosystemet noensinne har gjort. Vi vil ikke se en plattform dominere med 80% -90% markedsandel slik Microsoft Windows og Intel-brikker gjorde på PC-markedet.

På mobil vil det være god plass for Apple til å snappe opp masse markedsandeler med sin vertikale integrasjon, BlackBerry vil forbli en viktig nisjeplattform for bedrifter med høy sikkerhet, og Nokia, Microsoft og andre vil fortsette å kjempe og prøve å ta tak i en del av markedet. På maskinvaresiden vil Qualcomm og Texas Instruments ikke gå uten kamp og de to av dem vil forbli viktige aktører i det mobile økosystemet.

Likevel vil de beste hundene på mobilen være Android og NVIDIA, og hvordan ting går i databehandlingsverdenen, disse to vil ikke lenger være begrenset til bare håndholdte enheter, men vil snart begynne å slå seg sammen på et eget innfødt Wintel-territorium også.

© Copyright 2020 | mobilegn.com