Hvordan overvåke nettverkstrafikk med Linux og vnStat

Bilde: Jack Wallen

Hvis du er et nettverk eller en Linux-administrator, trenger du noen ganger å overvåke nettverkstrafikk som kommer og går til / fra Linux-serverne dine. Siden det er flere verktøy du kan håndtere denne oppgaven, hvor snur du deg? Et veldig praktisk verktøy er vnStat. Med vnStat får du en konsollbasert nettverkstrafikkmonitor som er i stand til å overvåke og logge trafikk på utvalgte grensesnitt for bestemte datoer, klokkeslett og intervaller. Sammen med vnStat, kommer et PHP-skript som lar deg se nettverkstrafikk for det konfigurerte grensesnittet ditt via et nettbasert grensesnitt.

Mer om nettverk

  • 7 nettverksvarslinger for 2020: Automatisering, edge computing, Wi-Fi 6, mer
  • 8 datasenterprognoser for 2020
  • Topp 11 lagringstrender de siste 20 årene
  • 5G mobilnett: Et jukseark

Jeg vil vise deg hvordan du installerer og bruker både vnStat og vnStat-PHP på Linux. Jeg skal demonstrere på Ubuntu Server 18.04, men verktøyet er tilgjengelig for de fleste distribusjoner.

Hva du trenger

Det eneste du trenger er en fungerende forekomst av Linux og en brukerkonto med sudo-rettigheter. La de tingene klare, la oss installere. For det nettbaserte grensesnittet trenger du både Apache og PHP installert og kjørt. Jeg vil anta at du har alt dette klart.

Installasjon

Siden vnStat er tilgjengelig i standardlagringsplassene, er installasjonen rask og enkel. Åpne et terminalvindu og gi følgende kommando:

 sudo apt-get install vnstat 

Når installasjonen er fullført, er du klar til å starte.

konfigurasjon

Den første tingen å gjøre er å finne navnet på nettverksgrensesnittet du vil overvåke. Gi kommandoen ifconfig . Du bør se en liste over nettverksgrensesnittene og navnene deres ( figur A ).

Figur A

En liste over nettverksgrensesnitt.


Grensesnittet jeg skal bruke er enp0s3.

Neste trinn er å konfigurere vnStat slik at den vet hvilket grensesnitt som skal overvåkes. For å gjøre dette, kjør kommandoen:

 sudo nano /etc/vnstat.conf 

I denne filen vil du endre det overvåkede grensesnittet på linjen:

 Grensesnitt "eth0" 

Endre eth0 til grensesnittet du vil overvåkes. Lagre og lukk den filen.

Starter vnStat

Deretter må vi sørge for at vnstat kjører. Fra terminalvinduet, gi kommandoen:

 sudo systemctl status vnstat 

Du bør se at vnStat kjører og lytter til det konfigurerte grensesnittet vårt ( figur B ).

Figur B

Tjenesten kjører og lytter til riktig grensesnitt.


Hvis vnStat ikke vises som kjører, start og aktiver det med kommandoene:

 sudo systemctl start vnstat sudo systemctl aktivere vnstat 

bruk

På dette tidspunktet kan du gi kommandoen:

 vnstat -i enp0s3 

Utdataene skal vise deg innkommende / utgående trafikaltal for grensesnittet ( figur C ). Hvis du ikke ser noe, vent noen minutter og prøv igjen.

Figur C

Trafikken blir overvåket.


Nettgrensesnitt

La oss gjøre dette enda enklere, og installere webgrensesnittet. Last ned den nødvendige filen med kommandoen tilbake ved terminalvinduet:

 wget http://www.sqweek.com/sqweek/files/vnstat_php_frontend-1.5.1.tar.gz 

Pakk ut og flytt filen med kommandoene:

 tar xvzf vnstat_php_frontend-1.5.1.tar.gz sudo mv vnstat_php_frontend-1.5.1 / var / www / html / vnstat 

Bytt til den nylig flyttede katalogen med kommandoen cd / var / www / html / vnstat . Åpne konfigurasjonsfilen for redigering med kommandoen sudo nano config.php . Innenfor denne filen, vil du gjøre følgende endringer:

 språk = 'en'; iface_list = matrise ('eth1', 'sixxs'); iface_title 'eth1' = 'Offentlig grensesnitt'; 

Endre språket slik at det passer dine behov og begge forekomster av eth1 til grensesnittet du vil overvåke. Lagre og lukk den filen.

Du skal nå kunne peke nettleseren din til http: // SERVER_IP / vnstat, og se gjeldende status for grensesnittet vnstat overvåker ( figur D ).

Figur D

VnStat-PHP-webgrensesnittet rapporterer trafikk.


Enkel overvåking av nettverkstrafikken

Hvis du trenger å overvåke innkommende og utgående trafikk på et nettverksgrensesnitt, koble til en Linux-server, er å bruke vnStat og vnStat-PHP en stanse på to som gjør prosessen utrolig enkel. Prøv det, og se om det ikke blir ditt valg for overvåking av nettverkstrafikk på Linux-serverne dine.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2020 | mobilegn.com