O2s gratis wi-fi-gave: Hvor er fangsten?

Lanseringen av et gratis wi-fi-nettverk av O2 handler ikke bare om å laste ned mobildata, det handler om å skape nye markedsføringsmuligheter også, sier silicon.coms Natasha Lomas

Mobiloperatøren O2 har kunngjort planer om å lansere et gratis wi-fi hotspot-nettverk kalt O2 Wifi. Ja, det er gratis - det vil ikke koste en bønne av dine hardt opptjente kontanter å logge på. Du trenger heller ikke å være O2-kunde for å få tilgang til denne tilkoblingsmuligheten. Kunder til enhver annen mobilleverandør kan også delta på gratis moroa. Høres for godt ut til å være sant, ikke sant? Så hva skjer egentlig?

For det første kan wi-fi gratis for alle sees på som et mål på nøyaktig hvor ivrige mobiloperatører er å laste av dataene fra mobilnettverkene sine. O2 vil at mobile brukere skal logge seg på wi-fi slik at de kan logge av 3G-nettverket og frigjøre båndbredde for andre datakrevende kunder.

Etter å ha overbevist mobilbrukere om å kverke masse data ved å tilby ubegrensede datatariffer i de første årene med mobilt bredbånd, har operatørene nå oppgaven med å reine bruken tilbake til et nivå som sitter penere på bunnlinjene. Det handler om ARPU - gjennomsnittlig inntekt per bruker. Flere data har ikke historisk blitt oversatt til feitere ARPU-er for operatører - snarere tvert imot: det har sladdet opp ARPU-en deres.

Skift i bruksmønster
I fjor begynte operatørene å prøve å få til et skifte i bruksmønstre - ved å skrape eller avdekke de altfor vellykkede ubegrensede takstene, og flytte brukere videre til lagdelt dataprisingsmodeller. Med andre ord: bruk mer, betal mer.

Det kan høres rimelig ut på overflaten, men det har vært vanskelig å svelge for kunder som får diett med alt du kan spise og ubegrenset surfing på internett.

Tidligere denne måneden forsøkte T-Mobile en lignende avlastningsmanøver som O2 håper å oppmuntre til her - men med en stor forskjell. I stedet for å bruke en gulrot for å oppmuntre brukerne til å bytte til wi-fi, fikk T-Mobile ut en stor pinne, og fortalte kundene at datakapslene nettopp hadde blitt mye mindre - et trekk det delvis ble opphevet etter den uunngåelige stormen av protest.

"Hvis du vil laste ned, streame og se på videoklipp, kan du lagre tingene for bredbåndet ditt i hjemmet, " advarte T-Mobile på sin hjemmeside.

Etterspørselen etter mobildata får mobiloperatører til å søke måter å laste ned trafikk på
(Fotokreditt: Shutterstock)

O2s taktikk er mer mykgjørende enn å fortelle folk hva de kan og ikke kan gjøre med sine egne smarttelefoner. I stedet for å diktere hvordan kundene kan bruke enhetene sine, tilbyr den gulroten gratis tilkobling til dataelskere. Hvordan kan vi motstå?

Wi-fi hjelper mobiloperatører på en annen måte også. 3G-nettverk har en tendens til å ha dårlig innendørsdekning, på grunn av begrensningene i spekteret de bruker. Denne mangelen betyr at wi-fi-hotspots - som vanligvis ligger i bygninger - kan brukes til å plugge innendørs tilkoblingshull.

Igjen er denne tilnærmingen en gevinst for mobiloperatøren - ikke umiddelbart i den forstand at de øker bunnlinjene, men fordi den hjelper den å holde kundene tilkoblet og derfor fornøyde. Siden mobilgjennomtrenging er så høy i modne mobilmarkeder som Storbritannia, er kundekroner en stor hodepine for operatører. Etter deres største hodepine: datagobblere.

Selvfølgelig er baksiden av kunden churn kundens anskaffelse. Å samle tilgang til wi-fi-hotspots med en mobil datatariff, via tredjeparts wi-fi-leverandører som BT Openzone og The Cloud, har vært en strategi som operatører har brukt for å be om nye kunder.

Gullgruve av markedsføringsmuligheter
O2 ser ut til å omgå denne muligheten ved å åpne sine wi-fi hotspots til kunder av rivaliserende nettverk gratis, men registreringsprosessen for denne freebie kan tilby en gullgruve av markedsføringsmuligheter - ikke minst sjansen til å ta tak i mobiltelefonnummer til konkurrenteres kunder.

Med andre ord: hei direkte markedsføring og krypskyting av kunder. Det er ikke noe som heter en gratis lunsj - og det er ingen ting som gratis wi-fi uten et sett med T & C-er for å klikke på "Jeg godtar".

En ting er sikkert: trådløse teknologier blir stadig mer viklet inn - og dette tilkoblingslappverket er her for å bli. De færreste vil si at en smarttelefonbruker kan klare seg på wi-fi alene, eschewing 3G-tilkoblingen og hopping fra hotspot til hotspot for å få tilkoblet tilkoblingen. Det ser ikke ut til at mange mobilbrukere kan klare seg uten wi-fi - å stole på den for å gi en rask og pålitelig tilkoblingsskuldre å lene seg på i stadig flere lokasjoner.

Pålogging til wi-fi-hotspots kan være en slitsom og fiddly prosess på de beste tider, så utfordringen for mobiloperatører er å gjøre det veldig enkelt å hoppe mellom forskjellige tilgangsteknologier - virkelig en 'sømløs' trådløs dyne er det som er fremtiden vil kreve. Så operatører av hver stripe blir advart: hold det enkelt, dumt. Og det vil holde brukerne smilende.

© Copyright 2020 | mobilegn.com