9 av de største open source-historiene i 2019

Bilde: Getty Images / iStockphoto

Året er 2019. Selv om rop om "verdensherredømme" fremdeles ekko i de hellige hallene i Linux-land, vet alle at denne store begivenheten vil måtte vente et år til, men det betyr ikke at alle de som er investert i open source trenger å henge hodet i skam. Feil var aldri et alternativ, og det var ikke noe problem - ikke i året med subtil overtakelse.

Hvis jeg må gi 2019 en tittel for åpen kildekode, er det bare det - subtil overtakelse. Hvorfor? Fordi subtile ting skjedde, hvorav mange vil ha etterklang i årene fremover.

La oss se på noen av øyeblikkene som definerte året for Linux og open source.

Topp fem open source Linux-serverdistribusjoner (TechRepublic Premium)

Mer om Open Source

  • 8 av tiårets verste open source-innovasjoner
  • Åpen kilde i 2020: Fremtiden ser lys ut
  • Linus Torvalds: "Git beviste at jeg kunne være mer enn et en-rart."
  • 20 raske tips for å gjøre Linux-nettverk enklere (gratis PDF)

1. Kubernetes, Kubernetes, Kubernetes

Så Kubernetes var ikke akkurat subtil i 2019; faktisk, hvis noe var høyt og tydelig, var det Kubernetes. Denne open source-orkestratoren har steget til toppen av containerhaugen. Bedriftsbedrifter har kommet til å være avhengige av Kubernetes for å administrere og orkestrere klyngene som ble brukt til containere, men det var ikke Kubernetes alene som ga den en slik økning i 2019.

Det vi så skje, var en økning i bruken av andre verktøy for å bidra til å gi et enestående nivå av automatisering til Kubernetes. Ved hjelp av verktøy som Helm, Flagger og Terraform, kan Kubenetes nå være nesten fullstendig automatisert. Det er enormt for containerutviklere og virksomheter som er avhengige av dem.

Hva er Kubernetes? (gratis PDF) (TechRepublic)

2. Dockers fall

I motsetning til Kubernetes, gjorde ikke Docker det så bra; Jeg bør imidlertid avklare. Jeg snakker om Docker selskapet, ikke docker containerteknologien. Doseringsbeholderens økosystem klarer seg ganske bra. Uten dockercontainere er Kubernetes kanskje ikke mesteren av sitt domene, men uten selskapet Docker, ville Kubernetes fortsette. Docker selskapet kan ikke se ut til å finne fotfestet for sent, og 2019 bød på liten eller ingen trøst. Faktisk var Docker en gang verdt over en milliard dollar. Nå prøver den å skaffe penger for å holde seg flytende. Husk at Docker er selskapet bak den nyvunne økningen i popularitet til containere. Det er synd at det ikke kan se ut til å holde dette skipet fremover. Fingrene krysset at 2020 vil bringe en sårt tiltrengt livline til Docker.

3. System76 og coreboot

Datamaskinens BIOS er fastvaren som utfører maskinvareinitiering under oppstart av datamaskinen. Frem til 2019 var nesten hver eneste BIOS på planeten proprietær, men i 2019 endret System76 det med coreboot. Coreboot er en BIOS-erstatning med åpen kildekode som finnes på to av bærbare System76: Galago Pro og Darter Pro.

Coreboot startet opprinnelig som LinuxBIOS i 1999; det ble skrevet av Ronald G. Minnich, Eric Biederman, Li-Ta (Ollie) Lo og Stefan Reinauer. Hvorfor er 2019 viktig for denne open source-teknologien? Fordi det var det første året et selskap begynte å presse coreboot på kjøpbare enheter. Selv om mange kudoer bør gå til de originale utviklerne, hører ovasjonen til System76 for å bringe denne teknologien til massene.

4. Linux-telefonen

Ekstra! Ekstra! Les alt om det! De tidlige adopteren PinePhones er utgitt. For en liten avgift på $ 149 kan du ha en Linux-telefon i hånden. Men ikke bli for begeistret - disse enhetene er drevet av lav til mellomtoner maskinvare og er full av problemer. Faktum er - til tross for den dårlige feilen som var Ubuntu Phone - har Linux-telefonen fått nytt liv.

Selv om Librem 5 også har begynt å sende, er rapporter om den enheten langt fra oppmuntrende. For eksempel kan du ringe, men lyd og kameraer fungerer ikke, og det er ingen strømstyring. Med andre ord, Purisme sender en enhet som faktisk ikke kan kalles en telefon.

PinePhone er i en lignende båt. Maskinvare blir sendt, men ikke all funksjonalitet er tilgjengelig. Den store forskjellen mellom PinePhone og Ubuntu Phone er at Pine64 gjør det klart at denne første telefonen er mest for utviklere som ønsker å ha maskinvaren i hånden, slik at de kan bringe denne enheten til massene. Problemet er at det har en lang vei å gå før den er klar for prime time, og gitt sporehistorikken til Linux-telefonen, kan det aldri skje; Imidlertid ville jeg være underlagt hvis jeg ikke sa at Pine64 går på dette på riktig måte. De har trommet opp hype i Linux-samfunnet; de har ikke blitt offer for olens overleveringsløfte; og de jobber med en rekke distribusjoner for å få dette til. Jeg har tro på at Pine64 vil være selskapet som faktisk vil gi Linux-telefonen liv. Med tanke på konkurransen Linux-telefonen står imot, vil det være en lang, vanskelig vei til suksess.

Selv om disse Linux-telefonene leveres som (egentlig) ikke-fungerende enheter, beviste 2019 at open source-telefonen ikke er død. Her håper vi får se den første fullt funksjonelle Linux-telefonen i 2020.

Din open source gaveguide for 2019 (TechRepublic)

5. CentOS 8 og CentOS Stream

Fra kontoret til "Hei, det har gått en stund!" kommer utgivelsen av CentOS 8. Hvorfor er utgivelsen av denne distribusjonen viktig? Tenk på dette: CentOS 7 ble opprinnelig utgitt i 2014 - det var fem år siden. Mye har endret seg siden den gang, og med den åttende utgivelsen er det nok av nye funksjoner for å glede administratorer, for eksempel Cockpit installert som standard, TCP-nettverksstack versjon 4.16, en bytte til DNF-pakksjef, mye forbedret KVM-støtte, og mer.

Noe annet spennende skjedde innenfor CentOS-landskapet i 2019: Utgivelsen av CentOS Stream. Denne nye versjonen av CentOS er en rullende utgivelsesdistribusjon, noe som betyr at CentOS-baserte servere alltid er oppdatert. Dette er spennende, spesielt for administratorer som foretrekker at operativsystemene for datasenter-serveren bor et sted mellom oppstrøms og nedstrøms utvikling. CentOS Stream vil til slutt reflektere den pågående utviklingen mot neste mindre utgivelse av Red Hat Enterprise Linux.

6. Debian 10

Debian, mor til alle distribusjoner, fylte 10. Debian er fordelingen som mange andre distribusjoner er basert på. Det har det velfortjente omdømmet som et av de mest solide operativsystemene på planeten på grunn av dets sakte frigjøringssyklus. Ikke så treg utgivelse som CentOS, Debian 9 ble gjort tilgjengelig i 2017. Selv om det kan se ut som om Debian eksisterer i en konstant fangsttilstand, er dette ikke annerledes enn det noen gang har vært. Den langsomme, metodiske tilnærmingen til utgivelser gir den stabiliteten derivatene krever. Debian bryter rett og slett ikke. Noensinne. Og når Debian slipper noe nytt, er det noe å merke seg.

Åpen kildekode, drevet av sky og GitHub (TechRepublic)

7. Migrer Android til mainline Linux-kjernen

Google kunngjorde i 2019 sine planer om å migrere Android til mainline Linux-kjernen, og selv om dette sannsynligvis ikke vil skje før slutten av året, er det store nyheter. Prosessen med å oppgradere Android-kjernen krever tre stadier og er - i beste fall - sammenblandet.

  1. Google bruker Long Term Support (LTS) -versjonen av kjernen og legger til sine Android-spesifikke biter.
  2. Google sender den modifiserte kjernen til selskapet (for eksempel Qualcomm) som oppretter systemet på en brikke (SoC) som kjører enhetene.
  3. Når SoC-produsenten legger til koden sin, blir kjernen sendt til enhetsprodusentene (for eksempel Samsung) der de legger til kode slik at enhetene fungerer.

Disse trinnene tar tid, og til slutt har du en kjerne som bare fungerer på spesifikke enheter og ikke vil bli oppdatert fordi den må gjennom den samme prosessen igjen. Google ønsker at kjerner skal oppdateres sammen med annen programvare. Dette kan gå en lang, lang, lang vei for å effektivisere Android-oppgraderingsprosessen.

10 Android-høydepunkter fra 2019 (TechRepublic)

8. Linux Kernel 5.4

Store ting skjedde i Linux-kjernen i år. Med 5.4 utrulling har spesielt to funksjoner Linux-fans som gjør sin beste glade dans. Disse funksjonene er sikkerhetsinnstilt kjernelåsing og exFAT-støtte. Kjernelåsen styrker Linux-sikkerheten ved å begrense tilgangen til spesifikke kjernefunksjoner som kan tillate utførelse av vilkårlig kode via kode levert av userland-prosesser; Dette betyr at selv root-kontoen ikke kan endre kjernekoden. Med exFAT-støtte kan Linux overføre filer som er større enn 4 GB. Selv om det var mulig å legge til exFAT-støtte via installasjonen av ekstra biblioteker - med kjernen 5.4, er dette nå innebygd.

Hva er fileless malware, og hvordan kan du beskytte mot det? (gratis PDF) (TechRepublic)

9. Microsoft Edge-nettleser

Microsoft støtter endelig opp løftet om at det faktisk elsker Linux. I 2019 kunngjorde selskapet at det skulle gi ut Microsoft Edge-nettleseren til Linux. Denne programvaren er basert på en annen applikasjon (Chromium) som allerede er tilgjengelig for Linux, men denne versjonen av nettleseren ble utviklet for Windows. Betyr dette at Linux vil slutte å lide under tyngden av dårlig utformede nettsteder som krever Windows for å gjengi eller kjøre? Man kan bare håpe.

Men det er ikke alt - Microsoft kunngjorde og lanserte også Teams for Linux, som er komplett og kjører nøyaktig som på Windows. Uansett hvor vanskelig det er for Linux-samfunnet å svelge denne bitre pillen, har Microsoft virkelig på vår side en seier.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | mobilegn.com