Sjekkliste for slutten av året opprydding for Mac-maskiner

Bilde: iStock / Makidotvn

Det er ingen som argumenterer for at Apple lager vakkert konstruerte maskiner. Kombinasjonen av aluminium, glass og raffinert teknologi gir noen av de fineste datamaskinene som er tilgjengelige.

På programvaresiden er ikke macOS noe slang. Det stabile operativsystemet (drevet av Unix-røttene) med kraftig grafikk og et enkelt, brukervennlig grensesnitt er kraftig, men det kan bli fast uten ordentlig vedlikehold.

Det er ikke bedre tid å utføre vedlikehold på systemene dine for å holde dem i gang inn i det nye året. Dette er også tiden på året hvor utstyr ofte oppgraderes, og eldre utstyr blir levert eller solgt for å gjøre plass for nye produkter.

Følg denne praktiske sjekklisten over praktiske skritt du må gjøre for å holde Mac-ene nynne. Denne artikkelen er også tilgjengelig som en nedlastingssjekkliste for slutten av året for Mac-maskiner (gratis PDF).

Apple iOS 13: Et jukseark (gratis PDF) (TechRepublic)

1. Oppgrader applikasjoner

Selv om oppdatering av applikasjoner bør være en normal del av vedlikeholdssyklusen, er det ikke noe som gjøres så ofte å oppgradere apper, for eksempel til en ny bygging (betalte apper vil sannsynligvis være i en årlig oppgraderingssyklus). Du må sørge for at applikasjoner alltid er oppdatert for å maksimere kompatibiliteten med nyere maskinvare og for å støtte systemets generelle sikkerhet.

2. Sikkerhetskopiere data

Sikkerhetskopiering av data er en annen oppgave som bør utføres regelmessig, uten tvil daglig for å sikre at data er utvinnbare. Uten et ordentlig fungerende og automatisert sikkerhetskopieringsskjema, er det neste beste å manuelt utføre en full sikkerhetskopi av alle relevante data; Dette gjelder spesielt for de som oppgraderer til en nyere Mac og ønsker å dele ut sin nåværende Mac eller på annen måte avvikle den.

Hva er varmt på TechRepublic

 • Hva gjør du hvis du fremdeles kjører Windows 7
 • Python programmeringsspråk: Et jukseark
 • Bilder: De 25 beste produktene fra CES 2020
 • Famous con man Frank Abagnale: Kriminalitet er 4000 ganger enklere i dag

Apple inkluderer den utmerkede Time Machine-backup-appen, som ikke bare støtter automatisk satt-det-og-glem-sikkerhetskopi av hele systemet ditt, men det tilbyr også et omfattende versjonsskjema for å rulle tilbake endringer til en fil fra bare minutter til måneder eller år og gjenopprette den til datamaskinen din.

En annen bemerkelsesverdig backup-klient er CrashPlan, som har et brukervennlig grensesnitt, et kraftig sikkerhetskopifunksjonssett (inkludert kryptering av lokale og eksterne sikkerhetskopier og filversjon), og forskjellige alternativer for sikkerhetskopiedestinasjoner. CrashPlan tilbyr gratis og betalte alternativer, inkludert forretnings- og bedriftsalternativer som legger til skybasert sikkerhetskopi og gjenoppretting for trygghet.

3. Utfør systemoppdateringer

Ethvert OS som er utgitt i løpet av de siste årene, har muligheten til å installere systemoppdateringer automatisk; den enkle funksjonen er innebygd for å holde maskiner oppdatert mot trusler mot skadelig programvare. Og likevel mottar ikke millioner av enheter over hele verden regelmessig systemoppdateringer. Jeg kan ikke tenke på en bedre tid enn det nye året for å endre det ved å komme i vane med å utføre systemoppdateringer for å beskytte enhetene dine og holde dem i gang stabilt.

4. Rengjør midlertidige filer og hurtigbuffermapper

Med den store mengden data som går frem og tilbake på nettet og den økte avhengigheten av nettbaserte applikasjoner, kan de midlertidige mappene og hurtigbuffermappene, inkludert informasjonskapslene som brukes til å lagre alle disse dataene, vokse til utrolige størrelser i løpet av en kort periode av tid. For å samle lagringsplass - og for å forhindre at disse dataene blir brukt til å kompromittere systemet eller kontoene dine - bør du være nøye med å slette disse midlertidige filene for å rengjøre systemet ditt.

5. Utfør et skanning i full system for malware og oppdater sikkerhetsprogramvare

Jeg vet hva du tenker - Mac-er får ikke skadelig programvare, ikke sant? Feil. I løpet av de siste årene har skadelig programvare som er målrettet mot macOS økt. Den beste beskyttelsen for Mac-en, og deretter dine sensitive data, er å installere og vedlikeholde en sikkerhetspakke som gir flere nivåer av beskyttelse.

Du bør også utføre skanninger med full systemer med jevne mellomrom for å fange opp alt som måtte ha blitt savnet - til og med skadelig programvare beregnet på andre operativsystemer, siden malware ikke trenger å smitte verts OS for å være dårlig. Mac-maskiner kan fungere som bærere for å infisere andre datamaskiner i et nettverk de kan koble seg til.

Mens det finnes mange titalls valg på sikkerhetsfronten, tilbyr noen pakker veldig høye gjenkjenningshastigheter, er gratis å bruke eller har lave priser, og vil ikke tanke Mac-ytelsen mens du beskytter datamaskinen. Tilbud fra AVG, Sophos og Avast er alle gratis og vil arbeide for å beskytte Mac-en din. Betalte apper, som de fra ESET ($ 39.99- $ 59.99) og Kaspersky ($ 29.99- $ 49.99), vurderer høyt, gir minst mulig innvirkning på systemressursene, og pakker inn ekstra sikkerhetsbeskyttelse, for eksempel brannmur og e-postfiltrering.

6. Skann og fikse tillatelser

Skript er innebygd i macOS som vil skanne tillatelsene tilordnet systemfilene, og hvis noe avvik oppdages, korrigeres tillatelsene automatisk.

Mens macOS generelt gjør en god jobb med å helbrede seg takket være UNIX-understøttelsen, er det tider når systemet trenger en finjustering. Tillatelsene som skannes og fikses fra Diskverktøy, kan løse mange problemer som påvirker Mac-en pågående ytelse.

 1. Start Disk Utility i / Applications / Utilities.
 2. Velg disken fra navigasjonsruten og klikk på førstehjelpsknappen.
 3. Du blir bedt om å bekrefte valget. Trykk på Kjør-knappen for å begynne.
 4. Når du er fullført, kjører du prosessen på nytt, men denne gangen velger du partisjonen. Begge skannene er like, selv om partisjonskanningen er mer grundig og fokuserer på faktiske systeminnstillinger i stedet for stasjonens generelle helse.

7. Avinstaller ubrukte applikasjoner

Vi bruker alle en rekke apper for å få gjennomført arbeid. Over tid mister noen av disse appene levedyktigheten og tjener ikke lenger sin funksjon - å holde disse unødvendige appene installert gir problemer på flere fronter.

Vanligvis er problemet med oppblåsthet, og enda viktigere er sikkerhetsproblemet de ubrukte appene finnes. Hvis en ubrukt app ikke lenger støttes av appens utvikler, kan den representere en større sikkerhetsrisiko og bør løses umiddelbart før tap av data oppstår.

På en Mac er det vanligvis enkelt å slette en app - du drar den bare til søpla; Noen apper er imidlertid installasjonsbaserte og går ikke like lett bort, og de har en tendens til å etterlate temp-filer og andre data siden bare appen er slettet. Programmer som AppCleaner (gratis) eller den dyrere, men de facto standard AppZapper ($ 12, 95), vil fjerne appen og alle resterende data, så programmet er virkelig borte fra systemet ditt.

8. Overfør systeminformasjon ved hjelp av Migration Assistant

Dette trinnet gjelder først og fremst brukere som oppgraderer til nye Mac-maskiner eller bytter ut utstyret.

Ved å bruke Migration Assistant kan brukerne overføre kontoprofilen sin, inkludert filer og mapper, innstillinger og applikasjoner fra sin gamle Mac til en ny. Denne informasjonen kan også overføres fra en sikkerhetskopi, for eksempel en som er en del av en Time Machine-sikkerhetskopi, for å gjenopprette brukerens data etter tap eller endring i datamaskineierskap.

Heldigvis har Migration Assistant den samme estetikken som Apple for enkelhets skyld. For å bruke Migration Assistant, krever det vanligvis bare å følge disse trinnene.

 1. Naviger til / Applications / Utilities og start Migration Assistant.
 2. Du blir bedt om legitimasjon på administratornivå for å få tilgang til dataene som er lagret i profilen din. Skriv inn legitimasjonsbeskrivelsen og klikk OK. Programmet vil logge deg ut av økten og laste veiviseren for migreringsassistent.
 3. Det er flere valg å velge i veiviseren, avhengig av om du vil sikkerhetskopiere data fra din nåværende Mac for å overføre til en midlertidig stasjon, overføre allerede migrerte data fra en ekstern stasjon til den nye datamaskinen eller gjenopprette fra en Time Machine-sikkerhetskopi .
 4. Når det første valget er gjort, vil du kunne velge hvilke datakategorier du vil overføre ved å merke av i de aktuelle boksene. Ikke-avmerkede bokser vil føre til at datasettet ikke blir overført. Avhengig av den totale størrelsen på dataene som overføres og hastigheten på stasjonene (tenk HDD vs. SSD), kan prosessen ta flere timer å fullføre.

9. Tilbakestill SMC og NVRAM

Alle Mac-maskiner har en systemstyringskontroller (SMC) og et ikke-flyktig tilfeldig minne (NVRAM). Begge disse lagrer systemfunksjonskonfigurasjonen og systeminnstillingene, og ved normal bruk kan en eller begge noen ganger må fjernes for at Mac-maskinen skal fungere ordentlig.

SMC kontrollerer grunnleggende systemfunksjonalitet, for eksempel slå på enheten når du trykker på strømknappen eller bakgrunnsbelysningen på tastaturet slås på når sensoren for omgivelseslyset oppdager situasjoner med lite lys. Hvis noen av disse grunnleggende funksjonene ikke fungerer, eller kanskje fungerer uberegnelig, kan det hjelpe å tilbakestille SMC-kontrolleren.

 1. Når Mac-maskinen er slått av, kobler du enheten til en strømkilde.
 2. Hold nede Shift + Control + Alternativtastene på venstre side mens du trykker på strømknappen samtidig.
 3. Slipp tastene og trykk på strømknappen igjen.

NVRAM, som lagrer visse systeminnstillinger som volumnivåer og skjermoppløsninger, kan trenge en nullstilling til tider for å rette opp en ikke-fungerende Mac.

 1. Når Mac-en er slått av, trykk på strømknappen for å slå den på.
 2. Umiddelbart etter å ha trykket på av / på-knappen, hold nede Kommando + Alternativ + P + R-tastene.
 3. Hvis det gjøres riktig, bør systemet starte på nytt mens du fortsatt holder nede tastene ovenfor, og du vil høre oppstartsklokka en gang til.
 4. Slipp tastene og start Mac-maskinen din som normalt.

10. Fjern tømmeoppstartselementer og tøm søpla

For de av oss som ønsker å skvise så mye automatisering fra våre Mac-maskiner som mulig, lar bruk av Startup Items Mac-en håndtere lanseringsfiler og apper eller koble til nettverksandeler automatisk ved vellykket innlogging. Selv om alt i utgangspunktet kan legges til delen Startup Items, kan listen over tid vokse av og glemmes før den en gang så glitrende Mac-maskinen tar 10 minutter å bli klar til bruk på grunn av alle elementene den først må behandle ved oppstart.

Ved å gå til System Preferences.app | Brukere og grupper, og klikk på kontoen din, finner du kategorien Innloggingselementer, som lagrer en liste over alle elementene som er satt til å starte ved innlogging. Gå gjennom listen og bruk deretter "-" -knappen for å fjerne eventuelle elementer fra listen som ikke er til nytte; gir du effektivt Mac-maskinen færre oppgaver å behandle hver gang du logger deg på, og avhengig av antall gjenstander som er slettet, kan du øke hastigheten på prosessen.

Og vær så snill, ikke bruk søppel som arkiveringssystem. Brukere innser ofte ikke at søppel fungerer nøyaktig som en mappe som sitter på skrivebordet ditt, og tar opp verdifull plass til innholdet er tømt. Hvis det er sensitive dokumenter i papirkurven, blir ikke dokumentene slettet helt før papirkurven er tømt, og dette kan tillate uautoriserte brukere å hente data du trodde du ville slettet.

11. Start datamaskinen på nytt for å fjerne data om søvn og dvalemodus

Jeg er skyldig i denne. Jeg bruker Mac-en min til jobb eller hjemmefra, og når jeg er ferdig, legger jeg den i dvale. Jeg har nesten aldri startet på nytt eller slått av med mindre systemet har blitt ustabilt, noe som er sjelden.

Hver gang Mac går i dvale lagrer den kopier av arbeidsmiljøet i RAM- og temp-filer, slik at når du vekker systemet, vil du være klar til å fortsette der du slapp. Problemet er at filene aldri blir skyllet ordentlig før du starter på nytt eller slår av, så de bare sitter der og tar plass og potensielt etterlater et sikkerhetsproblem fordi noen systemoppdateringer krever en maskinstart for å fullføre ordentlig.

12. Oppgrader maskinvare

For de av oss som jobber med Apple-utstyr som ikke er fra 2016 (MacBook Pro — slutten av 2009 her), kan det være et godt tidspunkt å revurdere levedyktigheten av å fortsette å bruke din eksisterende Mac, eller hvis du kanskje trenger å oppgradere den ved å legge til mer RAM, bytte ut en mekanisk harddisk for en solid state-stasjon, eller kanskje til og med oppgradere til en større ekstern stasjon eller legge til tilbehør for å øke ytelsen.

Hvis du velger den totale systemoppgraderingsstien, vil du utføre oppgavene som er oppført ovenfor, forberede Mac-en for den nye eieren ved å sikre at ikke bare dataene dine er helt sikkerhetskopiert og klare til å bli overført til det nye hjemmet, men at den eldre Mac-en er i primo betingelse for neste bruker.

13. Tillatelser for revisjonssystem

Det meste av tiden bruker datamaskinene våre bare for å få arbeidet gjort. Men hvis det er en delt ressurs, bør en revisjon av brukertillatelser gjennomføres minst en gang i året. Ved å avgjøre om disse kontoene skal få lov til å logge på eller ha privilegier på systemet, kan vi sørge for at tilgang til systemet og, enda viktigere, dataene som finnes der, strengt tatt kun er for autoriserte brukere.

14. Aktiver nye sikkerhetsfunksjoner

Med nye versjoner av programvare, som operativsystemer, introduseres typisk nye funksjoner som platekryptering for å øke sikkerheten og gi større beskyttelse av data. Avhengig av hvordan macOS blir oppgradert, kan det hende du får en ledetekst for å aktivere FileVault 2 under Setup Assistant-fasen, eller systemet kan spørre om du ønsker å ha legitimasjonene dine lagt til for å sperre i løpet av den påfølgende påloggingen etter oppgraderingen, eller det kan ganske enkelt ikke . Uansett ligger full-disk-krypteringstjenesten i systemet, og det ekstra beskyttelseslaget er en sterkt anbefalt metode for å beskytte dataene dine i ro - spesielt på mobile enheter.

Redaktørens notat: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2016 og ble oppdatert i desember 2019.

Apple Weekly Newsletter

Enten du trenger tips om iPhone og Mac eller oversikt over bedriftsspesifikke Apple-nyheter, har vi deg dekket. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | mobilegn.com