Hvordan bruke ZFS i Ubuntu 19.10

Hvordan bruke ZFS i Ubuntu 19.10 Ubuntu 19.10 inneholder en funksjon som bør ha alle brukere og administratorer overvunnet med følelsene.

Mer om Open Source

  • 8 av tiårets verste open source-innovasjoner
  • Åpen kilde i 2020: Fremtiden ser lys ut
  • Linus Torvalds: "Git beviste at jeg kunne være mer enn et en-rart."
  • 20 raske tips for å gjøre Linux-nettverk enklere (gratis PDF)

Hei Ubuntu. Det har gått ganske lenge siden du har brakt oss noe virkelig spennende med en ny utgivelse. Å sikker, for en stund tilbake flyttet du deg bort fra Unity og byttet til GNOME, og det var et dristig trekk - en jeg tror flertallet av brukerne er takknemlige for. Utenom det har de forskjellige utgivelsene de siste årene vært noe overveldende.

Men det hele ender med 19.10 (Eoan Ermine). Uansett hva andre nye funksjoner finner veien til utgivelsen, blir de alle overskygget av ett tillegg som er for lengst forsinket. Denne funksjonen er ZFS.

10 gratis alternativer til Microsoft Word og Excel (TechRepublic nedlasting)

Hva er ZFS?

ZFS er et kombinert filsystem og logisk volumbehandler som er skalerbar, og som gir støtte for høy lagringskapasitet og en mer effektiv datakomprimering, og inkluderer øyeblikksbilder og tilbakekoblinger, kopi-til-skriv-kloner, kontinuerlig integritetskontroll, automatisk reparasjon og mye mer .

Så ja, ZFS er en stor avtale, som inkluderer noen virkelig gode funksjoner. Men av de støttede funksjonene er det øyeblikksbilder og tilbakevendinger som bør få alle Ubuntu-brukere / administratorer overvunnet med tilfeller av følelser.

Hvorfor? Se for deg at noe har gått galt. Du har mistet data, eller en installasjon av et programvare har ødelagt systemet. Hva gjør du? Hvis du har ZFS og du har laget et øyeblikksbilde, kan du rulle dette systemet tilbake til øyeblikksbildet der alt fungerte bra.

Selv om konseptet ikke er nytt i verden av databehandling, er det absolutt ikke noe Ubuntu har hatt som standard. Så dette er store nyheter.

Hvordan virker det?

Merk: Jeg har jobbet med den endelige utgivelseskandidaten, så ZFS-støtten er fremdeles i eksperimentfasen. Likevel fungerer det enormt.

Når du installerer Ubuntu 19.10, får du muligheten til å bruke ZFS-filsystemet ( figur A ). Velg det alternativet, og klikk deretter Installer nå.

Figur A

Installing Ubuntu 19.10 with ZFS.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Installere Ubuntu 19.10 med ZFS.

Når installasjonen er fullført, starter du på nytt og logger på. Ved første rødme, vil du ikke merke noe annet med ZFS-systemet. Faktisk fungerer alt bare, som du har forventet med Ubuntu Linux.

Hvordan bruker du ZFS?

Jeg skal vise deg hvordan du lager et øyeblikksbilde, gjør en endring og ruller tilbake det øyeblikksbildet.

Det første du må gjøre er å finne navnet på ZFS-datasettet du vil bruke. Jeg skal lage et øyeblikksbilde av hjemmekatalogen min. For å finne navnet på hjemmedatasettet, gir du kommandoen:

 zfs liste 

Du bør se en fullstendig liste over datasettene ( figur B ).

Figur B

A listing of datasets.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

En liste over datasett.

Datasettet jeg skal bruke heter rpool / USERDATA / jack_bwcn4u. Det er viktig at du vet navnet på datasettet, da du ikke bare kan ta et øyeblikksbilde ved å bruke katalognavnet eller banen. For å lage et øyeblikksbilde med navnet WED101619, vil kommandoen være:

 sudo zfs snapshot rpool / USERDATA / e- postbeskyttet  

Øyeblikksbildene fullføres vanligvis veldig raskt, uavhengig av hvor mye data som er lagret på stedet.

La oss gjøre en endring. Vi sletter Dokumenter-mappen i min hjemmekatalog med kommandoen:

 rm -rf ~ / Dokumenter 

Dokumentmappen er nå borte ( figur C ).

Figur C

My Documents folder is gone!

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Dokumentmappen min er borte!

Tenk deg at den mappen inneholdt alt av arbeids-, skole- eller forskningsdokumenter? Hvis du ikke hadde en sikkerhetskopi (som du burde), kan du finne deg selv å kaste en passform eller 12. Hva gjør du? Siden du tok et øyeblikksbilde, kan du rulle det tilbake med kommandoen:

 sudo zfs rollback rpool / USERDATA / e- postbeskyttet  

Gi kommandoen tid nok til å tilbakestille endringene og bratsj! Dokumentmappen har returnert ( figur D ).

Figur D

My Documents folder is back!

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Dokumentmappen min er tilbake!

Et glimt av tingene som kommer

Selvfølgelig er det så mye mer ZFS kan gjøre (for eksempel kloning av stillbilder og replikering), men dette gir deg en ide om hva som kommer til neste utgivelse av Ubuntu Linux. Den fulle utgivelsen vil være tilgjengelig 17. oktober 2019. For de som er nysgjerrige, betyr tillegg av ZFS for Ubuntu 19.10 enda større ting er ennå ikke kommet.

ZFS er bare begynnelsen på et mye større system, utviklet av Canonical, kalt Zsys. Når Zsys endelig blir utgitt, vil administratorer kunne kjøre flere ZFS-systemer parallelt på samme maskin, få automatiserte stillbilder, administrere komplekse ZFS-datasettoppsett som skiller brukerdata fra system og vedvarende data, og mer.

Så ja, tillegg av ZFS på Ubuntu bør være årsak til at hver Ubuntu-bruker og administrator blir veldig, veldig spent.

Det er på tide.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2020 | mobilegn.com