Lisensiering med åpen kildekode: Er leverandøren din et troll?

Bilde: NorbertSobolewski, Getty Images / iStockphoto

I en ideell verden ville ikke folk være troll, og vi ville ikke trengt GPL-samarbeidet (GCC). Dessverre lever vi ikke i den verdenen, så en hevelsesliste over selskaper har sagt ja til å ikke være rykk og bruke open source-lisenser som klubb.

Gjør åpen kildekode mindre åpen

Dette burde selvfølgelig ikke være noe problem. Open source er ment å handle om samarbeid og fellesskap. Da Red Hat, Facebook, Google og IBM opprinnelig foreslo GCC i november 2017, var det derfor litt av en overraskelse. I juli 2018 hadde ytterligere 20 selskaper meldt seg inn, inkludert Toyota, Intel og Royal Philips. Mer riper i hodet. Denne uken meldte 16 selskaper seg til GCC, inkludert arbeidsgiveren min, Adobe, og jeg stilte til slutt spørsmålet: "Er dette virkelig et problem? Er det enkeltpersoner eller selskaper som våpner GPL-lisenser mot (sannsynligvis) uskyldige ugjerningsmenn?"

Svaret er "Ja."

GCC prøver å hindre dette ved å forplikte et selskap (eller en person) til å håndheve GPLv2 på samme måte som GPLv3 blir håndhevet; nemlig å tilby en "kur" -periode der en overtredelse kan avhjelpes. Som Red Hat's Jeffrey Kaufman skrev tidligere i år:

Det er litt ironisk at GCC til og med må eksistere, men igjen har noen vært tilbøyelige til å bruke GPL som et våpen.

Vil det fungere?

GPLs samarbeidsforpliktelse gjør ingenting for å hindre at troll utøver GPL som en klubb. I så måte er det litt av en tom gest, ettersom det i utgangspunktet er en klubb for de som allerede er forpliktet til ikke å være rykk. De samme personene eller selskapene som er tilbøyelige til å bluse noen som mistenkes for manglende overholdelse, kan fortsette å gjøre det.

Forskjellen er at det raskt blir tydeligere hvilke selskaper du ikke kan stole på. GCC er ganske ujevn. Hvis et selskap ikke er villig til å registrere seg i GCC, er det et tegn på at kanskje du som individ eller selskap ikke vil risikere å bruke programvaren deres. Er din foretrukne leverandør på listen over signatører? Nei? I skoene dine, ville jeg spørre dem om hvorfor ikke, og med tanke på uskyldig unnlatelse, ville jeg sterkt revurdere bruk av programvaren deres.

Open source er tross alt et fellesskap. Ingen vil ha et lisens-troll for alle naboene.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2020 | mobilegn.com