Hva Linux-apper på Chrome OS betyr for åpen kildekode

Bilde: Jack Wallen

Jeg eier en bærbar Pixel 2. Akkurat nå samler den støv, noe som er synd, ettersom det er noe av den beste maskinvaren jeg noensinne har brukt. Og ikke misforstå, i den lengste tiden jeg brukte den Pixel stolt. Men etter hvert trengte jeg mer som når redigeringer kom tilbake for en bok og Google Docs ikke håndterte MS Office Track Change, som det nå kan gjøre, eller når jeg trengte å jobbe med en bilderedigerer og Pixlr ville ganske enkelt ikke kuttet den. I all ærlighet var det flere øyeblikk som det enn ikke.

Men jeg anser meg ikke for en gjennomsnittlig bruker (som Chromebook passer perfekt til). Så etter hvert la jeg Pixel på en hylle, til fordel for en MacBook Pro. Selv om den spesielle maskinvaren ikke er så fin som Pixel (batterilevetid, tastatur og skjermoppsett i sammenligning), tillot det meg å gjøre arbeidet mitt uten mye kamp.

Spol frem et år, og Google kunngjør Linux-apper som kan brukes fra Chrome OS. La oss gjøre en ting helt klar, dette kjører ikke et fullstart Linux OS, via Crouton, på Chrome OS. Dette er Chrome OS inkludert støtte for å installere og kjøre native Linux-apper. Det stemmer, innfødt. For øyeblikket lar Crouton deg kjøre Linux-apper på Chrome OS, men det er for eksempel å bytte mellom Chrome OS og Linux. Med det nye prosjektet, som heter Crostini, vil Linux-apper bli kjørt i en isolert beholder. Hvis du eier en Pixelbook, kan du teste den ut ved å bytte til Dev-kanalen og deretter følge disse trinnene:

  1. Start crosh (ctrl-alt-t)
  2. Lag en virtuell crostini-maskin med kommandoen vmc start dev.
  3. Start en container med kommandoen run_container.sh --container_name = stretch --user = --shell (der USERNAME er navnet på Chrome OS-brukeren din.

Ovennevnte vil lansere et Linux-terminalvindu, som en container-app, takket være Crostini. Målet med utviklerne er å gjøre prosessen med å lansere en app enkel, ved å inkludere muligheten til å feste Linux-appikoner på sokkelen. Hvorfor er det viktig? Fordi det betyr at å starte en containerisert Linux-app vil være så enkel som å starte hvilken som helst "app" på Chrome OS.

Legg merke til at jeg siterte appen. Som du kanskje vet, er de tilgjengelige appene for Chrome OS ikke akkurat et middel til et produktivt mål. Og Android-apper på Chrome OS har ganske enkelt ikke klart å oppnå noen virkelig trekkraft. Ved hjelp av Crostini kan disse sitatene offisielt fjernes fra ordet apper. Det er enormt for Chrome OS.

Men hva betyr det for Linux og open source-apper?

Med et ord: Publikum.

Et bredere publikum

Den største oppsiden for åpen kildekode er at det betyr at mange av disse fremragende verktøyene endelig vil lande i hendene på et mye bredere publikum. Det er noen åpen kildekode-programvare titler som er ekte perler, applikasjoner som GIMP, Inkscape, Clementine, Scribus og LibreOffice, som alle ikke har nesten den brukerbasen de fortjener. Hvorfor? Med mange av disse verktøyene er det ganske enkelt fordi de er begrenset til Linux markedsandeler. Men med muligheten til å legge til disse programvaretitlene til Chromebooks, vokser det publikum eksponentielt. Det er store nyheter for open source-utviklere. Alle disse appene som har kjempet for å oppnå en hvilken som helst karakter av trekkraft, vil nå glede seg over en massiv brukerbase.

Hvordan kan det være noe annet enn en enorm gevinst? Gjør et søk på Amazon etter "bærbar PC", så ser du de to øverste resultatene er chromebooks. Disse lavprisalternativene selger fortsatt som gale. Og med fortsatt bruk av chromebooks på skoler, vokser det publikum eksponentielt. Se for deg at utdanningssystemer har billig maskinvare som endelig kan utføre alle oppgavene studentene trenger. Det er en no-brainer hvis det noen gang var en.

Dette kan også være en gevinst for Linux også. Hvorfor? Å bli kjent med brukerne av alle disse programvaretitlene vil langt på vei vise dem at det faktisk er nok programvare på Linux-plattformen til å få jobben gjort. Det er en vinn-vinn for begge sider av gjerdet.

Imidlertid er det en advarsel.

Det er det alltid.

"Hvordan"

For øyeblikket er det en solid ting vi vet om å installere Linux-apper på Chrome OS (som rapportert av OMG! Ubuntu!) At det vil støtte apt-get install. Jeg kan ikke forestille meg at Google vil begrense installasjonen av Linux-apper til kommandolinjen. Å gjøre det ville beseire formålet fullstendig. Hvorfor? Fordi den gjennomsnittlige Chromebook-brukeren ganske enkelt ikke kommer til å åpne opp et terminalvindu og gi kommandoen apt-get install gimp. Det kommer bare ikke til å skje. Med det formål må Google enten inkludere en spesiell app-butikk for Linux-apper eller integrere Linux-apper i Play Store. Hvis de mislykkes med det, vil hele Crostini være meningsløs.

Utsikten fra Windows

La oss ikke glemme en ting: Evnen til å installere Linux-programvare betyr muligheten til å installere Wine. Med Wine installert kan til og med Windows-apper installeres. Selvfølgelig er det en ulempe med dette, den samme ulempen som kan hjemsøke å kjøre Linux-apper på Chrome OS. Fordi disse appene vil bli kjørt i en container, betyr det at ressursenes trekning vil være betydelig høyere enn å bare kjøre Chrome-nettleseren. Mange Chromebook-spesifikasjoner lener seg mot den lave enden. På grunn av det vil de slite med å kjøre apper som Gimp og LibreOffice. Se for deg å kjøre en containerversjon av Wine og deretter prøve å kjøre MS Office på toppen av det. Chrome OS vil stoppe langsomt og chugging.

Imidlertid bør ikke eiere av Pixelbooks, Pixels og andre chromebook-maskiner av høy kvalitet ha noe problem med å kjøre noen Linux-app på enhetene sine.

Det vil være rom for forbedringer

Når Chrome OS klarer å få containeriserte Linux-apper til massene, er det en ting som vil trenge å forbedre seg drastisk. Flerpunktsberøring. For øyeblikket er multi-touch-opplevelsen på Chrome OS ikke bra. Når brukere endelig har muligheten til å inkludere fullverdige apper på Chromebook-enhetene sine, vil de ønske seg en fullverdig blåtrykksopplevelse for å forbedre appene. Hvis du har brukt Chrome OS nok, vet du at multi-touch er nesten latterlig, spesielt sammenlignet med slike som macOS.

Det kommer til å bli en høy ordre. Hvorfor? Multi-touch på Linux er nesten ikke-eksisterende. Visst, med mye arbeid, kan du nesten få multi-touch til å fungere (nesten å være stikkordet).

Lang vei

For øyeblikket er Crostini veldig i begynnelsen. Det er faktisk ingen garanti for at den blir offisielt rullet ut. Med utviklere som bare har minimal suksess for øyeblikket, er det mulig tanken på containeriserte Linux-apper på Chrome OS kan ha vært noe mer enn en drømdrøm. Imidlertid, hvis Google virkelig ønsker å ta Chrome OS til neste nivå, trenger de denne gevinsten. Sammen med den enorme gevinsten dette kan bety for open source applikasjoner, og nødvendigheten av at dette skjer blir enda viktigere. Selv om den gjennomsnittlige brukeren kan nøye seg med Chrome OS, er det fortsatt en begrensende plattform for mange brukere. Tillegg av Linux-apper ville gå veldig, veldig langt til å gjøre Chromebook til en Microsoft Surface-morder. Jeg kunne bare forestille meg at dette målet er veldig i forkant av Googles kollektive sinn.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2020 | mobilegn.com