Hvorfor KDEs Plasma Mobile er den ideelle plattformen for Linux-fans og utviklere

Bilde: Jack Wallen

Det siste tiåret har mobilmarkedet vært under fullstendig lås. Med mindre du var Android eller iOS, hadde du ikke en sjanse til å gjøre mye av et løp for å lykkes. Canonical mislyktes elendig med Ubuntu Phone. Blackberry måtte ty til sitt eget take på Android. Firefox OS klarte ikke engang komme fra bakken.

Og likevel, takket være Purism Librem 5, er det enda et forsøk på å lage en åpen kildekode mobil plattform i horisonten. Mange av oss prognostikatorer og forståsegpåere har vært virksomme for å se hva som skal komme for denne plattformen, og endelig har noen gjort en god vei, og det er KDE. Plattformen er Plasma Mobile. Fra utseendet til det er KDE videre til noe.

Jeg kommer til å forpasse dette ved å si at jeg jobbet med Plasma Mobile på en VirtualBox VM - som tydeligvis ikke er målmiljøet. Sammen med at dette er en veldig tidlig utgivelse, og du har ett ustabilt operativsystem.

Imidlertid ustabil Plasma Mobile kan være for øyeblikket, den gir et glimt av hva som er i vente for plattformen, og det er ganske imponerende. Der Canonical forsøkte og mislyktes elendig å fullstendig gjenoppfinne hjulet, bruker Plasma Mobile det KDE gjør best og omarbeider det til en metafor som fungerer veldig bra for mobilområdet. Ved å "fungere veldig bra" kan jeg selvfølgelig bare anta at det ikke er veldig nyttig for øyeblikket.

Hvordan teste

KDE ga ut det første ISO-bildet noensinne av Plasma Mobile. Du kan laste ned bildet her, og deretter opprette en standard virtuell maskin. Jeg vil si, etter en rask IRC-samtale, advarte utviklerne meg VirtualBox er ikke det beste miljøet å bruke for dette bildet (på grunn av Wayland-problemer). For å få mest mulig ut av bildet er det best å bruke QEMU / KVM. Siden VirtualBox er mitt valg av VM-verktøy, kommer jeg til å holde fast ved det og gi et kort blikk på hva Plasma Mobile har å tilby. Det jeg så var nok til å fortelle meg at KDE-utviklingsteamet har skapt noe som på alvor kunne gjøre noe støy i det mobile landskapet.

Jeg vil legge til at det å installere ISO-bildet på en dedikert bærbar PC ga en mye bedre opplevelse, selv om den fortsatt er langt fra klar for prime time.

La oss ta en titt.

Plasma Mobile-skrivebordet

Det KDE har gjort er å reformere Plasma Desktop til en utgave som vil fungere godt på mindre, berøringssentrert maskinvare. De tilbyr en enkel hjemmeskjerm ( figur A ), som tilbyr en varslingsskjerm, en enkel dock og rask tilgang til en app-skuff.

Figur A

Plasma Mobil hjemmeskjerm.

Sveip oppover, eller, hvis du kjører Plasma Mobile i en virtuell maskin, bla deg ned for å avsløre appskuffen. ( Figur B - Jeg aner ikke hva det offisielle navnet på denne funksjonen er ennå).

Figur B

Plasma Mobile app-skuffen.

Som du kanskje forventer har du i appskuffen tilgang til alle installerte applikasjoner, som ikke er mange for øyeblikket. Skulle du ikke finne det du ønsker, klikker du på Discover-appen og installerer en app fra standardlagringsplassene.

Hva er å like?

Her er det mye å like. Først og fremst er dette en Linux-plattform, ikke Android som kjører på toppen av en Linux-kjerne. Plasma Mobile lar deg installere fullverdige stasjonære applikasjoner. Når en mobil enhet er det eneste alternativet som trenger seriøst arbeid, kan Plasma Mobile avvikle den ideelle løsningen. Hvis du er en utvikler mens du er på farten, vil du ha alt du trenger.

For det andre har KDE-teamet gjort en enestående jobb med å migrere KDE til et mobilgrensesnitt. Det fungerer veldig bra utenom de vanlige alfautgivelseshindrene. Det er sømløst å komme til og starte applikasjoner. Nedtrekksvarslingsskyggen ( figur C ) gir deg rask tilgang til alt du trenger, og applikasjoner fungerer når de kjører, akkurat som du forventer. Det vi har her er eksponentielt bedre enn Ubuntu Scopes (som, tror jeg, var den viktigste grunnen til at Ubuntu Phone aldri kom til å lykkes).

Figur C

Plasma Mobile varslingsskjerm.

Det mest imponerende med Plasma Mobile er imidlertid det enkle faktum at utviklerne har klart å ta et Linux-skrivebord, oppdatere det rundt mobilmaskinvare og få det til å fungere ganske bra. Det er en bragd av notatet, en som hittil ikke har sett så stor suksess. Det er absolutt ingen tvil om at dette grensesnittet vil være like brukervennlig som det som finnes på verken Android eller iOS.

Hva skal du ikke like?

Denne delen bør være oppført med en stor stjerne. Hvorfor? Fordi det å ikke like blir brakt av to problemer:

  • Plasma Mobile er veldig mye et alfa-nivå produkt
  • Testingen min ble utført på enten en bærbar datamaskin eller en virtuell maskin (ingen av dem er målplattformene)

Når det er sagt, har Plasma Mobile en veldig lang vei å gå før den er klar. Enten kjører ikke applikasjoner, eller kjører og krasjer deretter skrivebordet (som igjen er et produkt av å kjøre en Wayland-plattform på VirtualBox). Jeg klarte heller aldri å få installasjonsprogrammet Calamares til å kjøre, så jeg testet alltid fra en live-forekomst av plattformen. Å lansere Calamares på enten en VM eller på dedikert maskinvare gjorde ingenting mer enn å snurre hjulene.

Dette kan være noe spesielt

Å ha mye annet å si om Plasma Mobile er utfordrende, ettersom det er nesten umulig å virkelig sparke dekkene uten at det er på den nødvendige målhardware. Likevel, et glimt av hva utviklerne gjør, som forberedelse til Librem 5, er et syn å se. Store kudoer til KDE-teamet. Hvis Librem 5 gjør det til sluttproduksjon, og Plasma Mobile er enten standard eller enkelt installert, kan dette være noe spesielt. Vi er for lengst ute for et komplett desktop-operativsystem på mobil maskinvare. Hvis det operativsystemet tilfeldigvis er Plasma Mobile, vil vi absolutt ha en vinner på hendene.

5G og Mobile Enterprise Nyhetsbrev

Mobilsikkerhet, fjernstøtte, 5G-nettverk og de nyeste telefonene, nettbrettene og appene er noen av temaene vi dekker. Leveres tirsdager og fredager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | mobilegn.com