Windows 10-gjennomgang: Full av løfter, men ikke et must-have ennå

Microsoft beskrev berømt Windows 10 som "den siste versjonen av Windows".

I motsetning til forgjengerne, forventes det ikke at Windows 10 blir erstattet av en ny utgivelse, men heller oppgradert over tid, med Microsoft som benytter seg av nye funksjoner via vanlige oppdateringer - som hjemmebrukere ikke vil kunne avvise.

Det betyr at selv om du ikke liker Windows 10 nå, skal det bli bedre etter hvert. Det er gode nyheter - ettersom Windows 10 for tiden virker mer som et operativsystem med løfter, snarere enn et must-have.

Selvfølgelig bør mange av disse kritikkene bli dempet av at Windows 10 er gratis for de aller fleste brukere. Så vidt dekket, vil alle som kjører Windows 7 eller 8.1 kvalifisere seg for en gratis oppgradering til Windows 10, som, forutsatt at de oppfyller systemkravene, vil være tilgjengelig via Windows Update.

Skrivebordet er tilbake

Mens skrivebordet egentlig aldri gikk noe sted i Windows 8, gjorde Microsoft sitt beste for å skjule det - fremmedgjorde en rekke brukere som tok imot Windows 8s berøringsorienterte startskjerm.

Når man er oppmerksom på den motreaksjonen, understreker Microsoft kjennskapen til Windows 10, og viser den for Windows-brukere som et komfortabelt sko, om enn med skinnende nye spenner og vårlige såler.

Windows 10 starter på et skrivebord som vil være kjent for mange brukere av Windows, og som igjen har Start-menyen - hvis fjerning forårsaket konsternitet i Windows 8.

Start-menyen i Windows 10 ligner på den som finnes i Windows 7, men med en del av Windows 8s startskjerm sveiset på siden.

Start-menyen i Windows 10 med menyen Alle apper åpne

Venstre side av menyen viser koblinger til File Explorer, de mest brukte appene dine, avstengingsmenyen og en systeminnstillingsmeny - som ser ut til å være enklere for nybegynnere enn kontrollpanelet. Høyre side er dedikert til Live Tiles som finnes i Windows 8-startskjermen. Disse flisene er lenke til apper som Vær eller Mail, men kan vise dynamisk oppdaterende informasjon - for eksempel den siste prognosen eller nye meldinger. Start-menyen kan tilpasses - med brukere som kan feste apper som fliser, eller til oppgavelinjen. Menyen inneholder også en alfabetisk "Alle apper" -liste, som kan hentes opp ved å sveipe opp på venstre side av skjermen. I nettbrettmodus ligner Start-menyen Windows 8s startskjermbilde - og fyller skjermen med levende fliser.

Det er også tydeligere hvordan man skal samhandle med apper fra Windows Store i Windows 10. Slike apper starter nå inne i et vindu og har en innstillingsmeny som du kan få tilgang til via en hamburgerstil-knapp, i stedet for å bli gjemt bort i en Charms-bar som i Windows 8.

Å bytte mellom programmer føles enkelt, takket være Windows 10 oppgavevisning, som nå får sin egen knapp på oppgavelinjen. Oppgavevisningen viser miniatyrbilder av appene du har åpnet, og lar deg bruke snarveier for å hoppe mellom apper og virtuelle stasjonære maskiner, samt la deg dra og slippe apper til nye stasjonære PC-er.

Windows 10 desktop

Det er imidlertid noen forvirrende quirks. Kall meg dum, men når en meny sier "Alle apper", regner jeg med at den viser alle appene på datamaskinen. Men det gjør det ikke. Viktige utelatelser inkluderer WordPad og Internet Explorer, til tross for at begge leveres med Windows 10. Jeg syntes en stund at det eneste alternativet for å skrive dokumenter var OneNote, en rolle den er dårlig utstyrt til å utføre. Det kan være en forhåndsutgivelsesfeil, men det gjaldt bygget nærmest dagen en utgivelse. Når det er sagt, er det enkelt å finne programmer takket være oppgavelinjens søkefelt, som kan brukes til å lete etter filer og programvare som er lagret både lokalt og online.

Innstillinger og varsler for apper og systemet er lett tilgjengelige via Action Center, som sitter nederst til høyre på skjermen på oppgavelinjen.

Som mangeårig bruker av Windows kunne jeg bruke Windows 10 uten problemer, og jeg kan tenke meg at alle som har en bestående bekjentskap med Windows, vil bruke dette siste operativsystemet.

Windows 10 føles også føles responsiv på bruk og raskt å laste, og starter opp påloggingsskjermen på 10 sekunder. Riktignok testet jeg den på en high spec-maskin som også kjørte Windows 7 bra, men det nye operativsystemet mister absolutt ikke, selv når jeg hadde 10-pluss apps åpne. Bruksområdene var raske å laste, og det var ingen etterslep når du åpnet, lukket og flyttet vinduer. Når skjermen er i ventemodus, kan Windows 10 også være på nettet, fortsett å laste ned oppdateringer og meldinger.

C-ordet

Akkurat som i sitt mobile OS har Microsoft satt sin virtuelle assistent Cortana i hjertet av Windows 10.

Innkalt ved å klikke på søkefeltet i oppgavelinjen eller, hvis aktivert, ved å si "Hey Cortana" - Cortana er både langt mer og langt mindre dyktig enn en assistent i det virkelige liv.

Cortana kan tilkalles fra skrivebordet Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Cortana har forskjellige evner. Den kan svare på enkle spørsmål, for eksempel avstanden fra London til Edinburgh. Cortana kan også huske forskjellige ting om deg hvis du lar det, for eksempel hvor du bor, jobber og interessene dine. Dette lar deg gjøre spørsmålene dine mindre eksplisitte. For eksempel kan du be om veibeskrivelse til London, og det vil angi hjemstedet ditt som utgangspunkt. Imidlertid er ikke alle funksjonene i Cortana like fullverdige som konkurrerende tjenester. For eksempel er reisealternativene mer begrensede enn de som tilbys av Google, hvor du skriver "Plassering a til beliggenhet b" vil gi deg veibeskrivelser for bil og gåing, samt kollektiv tider. Cortana bruker også det den vet om deg for å anbefale ting du kan være interessert i, for eksempel restauranter ved lunsjtid eller arrangementer i ditt område. Du kan også diktere e-post til Cortana ganske raskt ved å bruke setninger som 'Email Barry about x' - dessverre kunne jeg ikke få dette til å fungere på min engelske engelsk versjon av OS.

Du kan stille påminnelser til å utløse når du er på et bestemt sted, neste gang du snakker med en person eller på et bestemt tidspunkt på dagen. Alle disse er nyttige - spesielt når de brukes sammen med en mobil Windows-enhet, for eksempel en telefon eller nettbrett, som det er mer sannsynlig å spore stedet ditt eller brukes til å ringe noen. Cortana kan også plugge seg inn i Office365s kalender og tilby brukere påminnelser om avtaler, informasjon om når og hvor de skal gå for møter, reisetider for å jobbe og oppdateringer om flytider og lignende for kommende turer. Tanken er at Cortana vil fortelle deg alt du trenger å vite om dagen din.

Testoppsett

Versjonen jeg tester er en nesten-utgitt versjon av Windows 10 Pro. Windows 7 Pro og Ultimate og Window 8.1 Pro brukere vil bli oppgradert til Windows 10 Pro, mens Starter og Home brukere vil motta Windows 10 Home. Å kjøpe OS ville koste deg $ 119 for Home og $ 199 for Pro-versjonen.

Den profesjonelle versjonen av Windows 10 har tre kjerneforskjeller fra hjemmeversjonen - inkluderingen av BitLocker-kryptering, ekstern tilgang og støtte for Hyper-V-virtualisering. BitLocker krypterer lagringsvolum, Remote Access lar deg logge inn på en annen PC over internett og Hyper-V lar deg lage virtuelle maskiner for å kjøre andre systemer.

Testene ble kjørt på en bærbar Toshiba Portege. Maskinen har en 2, 1 GHz Intel Core i7 4600U-prosessor, med 8 GB minne og en 256 GB SSD.

Det er nyttig å ha denne oversikten over dagen din, men for stasjonære brukere å få mest mulig ut av disse funksjonene de trenger for å ha denne informasjonen tilgjengelig når de er på reise - noe som betyr at de også trenger en Windows-telefon eller for å kjøre Cortana-appen på iPhone- eller Android-håndsett.

Cortana tyr også til å utføre et enkelt nettsøk for ofte etter min smak. Når den ikke vet hvordan du svarer på et spørsmål, vil Cortana i stedet åpne Edge-nettleseren og vise resultatene av søket ved å bruke Bing. Det kan gjøre dette for skuffende enkle søk. Når du spør Cortana 'Beste restaurant i nærheten', får du en liste over nettsteder som vurderer restauranter, i stedet for den nødvendige informasjonen. Dette til tross for at Cortana tilbyr meg rangeringer og adresser for lokale restauranter da jeg klikket på Cortanas bar nær lunsjtid. Å gi deg informasjon når du ikke vil ha den og ikke gi deg den samme informasjonen når du ber om det, virker ikke så smart. Informasjonen som er vist i boksen til Cortana, de nasjonale nyhetene og restaurantanmeldelsene, kan også føles som en ragbag med uønsket trivia. Kanskje det det viser deg vil bli mer nyttig over tid, ettersom Cortana lærer mer om deg og interessene dine.

Dessverre fungerte heller ikke stemmegjenkjenning for meg, så jeg måtte samhandle med Cortana ved å skrive.

Å skille mobil fra stasjonære brukere

En annen fordel Windows 10 har over forgjengeren er at det etterlater tanken om å være alle ting for alle menn. I stedet for Windows 8s forsøk på å tilby et enkelt grensesnitt som strekker seg over stasjonære PC-er og nettbrett - og ikke tjener verken spesielt godt - har Windows 10 et tydelig utseende for nettbrett og stasjonære maskiner. Kontinuitetsmodus lar Windows 10 oppdage når en enhet er forankret med mus og tastatur eller blir brukt som nettbrett og omorientere brukergrensesnittet slik at det passer. I nettbrettmodus bringer for eksempel Start-menyen de store, enkle å trykke på Live Fliser som finnes i Windows 8, mens de i skrivebordsmodus fremhever Windows-menyer stablet med små ikoner som ikke er noe problem å klikke med musen.

"Universal" -apper fra Windows Store kan også tilpasse grensesnittet slik at de passer til mobile og stasjonære enheter. Disse universelle Windows-appene deler kjernekoden, men kan bytte grensesnittet slik at de er like brukbare på stasjonære maskiner, telefoner og nettbrett. Et enkelt eksempel er en app som starter i et vindu i stasjonær modus, men som skyver fullskjermvinduet når det startes i nettbrettmodus.

Windows 10 i nettbrettmodus

Min bærbare datamaskin kan ikke dra fordel av Continuum-modus. Men dette adaptive brukergrensesnittet kan vise seg å være et ekte trekkplaster for Microsoft ettersom PC-er skifter fra bærbare datamaskiner til 2-i-1-maskiner som kan konverteres til nettbrett ved å fjerne eller skjule tastaturet.

Hovedproblemet Microsoft trenger å løse, og har ikke vært i stand til det i flere år, er mangelen på universelle apper av god kvalitet i Windows Store. Mange av de beste desktop-appene har ikke anstendige kolleger i Windows Store.

Butikken, som gir en enkel måte å laste ned og installere Window-applikasjoner, er som standard festet til oppgavelinjen. Du finner apper som tjener grunnleggende forbrukerbehov - for eksempel Facebook og Twitter, men noen apper som finnes i konkurrerende app-butikker mangler, for eksempel Instagram og WhatsApp. Butikkens presentasjon kan også være renere. Selv om den har mindre søppel og misvisende titler enn den pleide, merker den fremdeles "guider" til å bruke apper, i stedet for selve programvaren, som "Apps". Når det er sagt, det er et hav av desktop-apper som kan installeres på Windows 10, og de fleste Windows-desktop-applikasjoner jeg prøvde å kjøre - Spotify, GIMP, gamle versjoner av Word og Excel - så ut til å fungere lykkelig på Windows 10.

På kanten

Et av de største problemene med Windows 10, i det minste i den nesten utgivelsen jeg brukte, var Edge nettleser.

Edge er basert på en ny gjengivelsesmotor og pirker mye av den gamle arven som Internet Explorer har gjort, og er designet for å være både rask og i stand til å håndtere moderne nettsteder og tjenester uten å bryte.

Micrsoft's Edge-nettleser Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Dessverre fant jeg at nettleseren ofte låste seg når den lastet inn sider, slik at du ikke kunne bla før hvert element på siden ble lastet inn. I teorien skulle Edge gi nettlesere som Chrome med høy ytelse, løp for pengene. Nesten alle moderne nettsider er avhengige av JavaScript (JS), og Microsoft har gjort mye av hvordan Edge kan håndtere JS raskere enn Chrome og andre konkurrenter, og kravene stiller seg opp, med Edge som gir en score på 26651 i Octane JavaScript-benchmark, litt foran av Chrome's 26489. Imidlertid gjør websiden fryser mens den lastes på Edge, nettleseren føles treg og ukomfortabel å bruke. Ytelsen virket spesielt dårlig på manus-tunge nettsteder - overraskende gitt den teoretiske JavaScript-ytelsen. Det er skuffende, gitt hvor sterkt Microsoft så ut til å være fokusert på å gjøre Edge til en bedre nettleser enn Internet Explorer.

I likhet med andre store nettlesere, håndterer Edge 1080p videoavspilling enkelt og mest moderne webtjenester som Google Docs, Gmail og Drive uten å gjøre problemer - kanskje et resultat av Microsofts forpliktelse til Edge som støtter de nyeste webstandardteknologiene. Jeg kunne imidlertid ikke få Google Hangouts til å jobbe i Edge.

Å kunne fremheve mennesker og steder på en webside og få Cortana til å legge over mer informasjon er en fin touch - å legge til kontekst uten å forlate siden. Men noen av Edges nye tilgjengelighetsfunksjoner viste seg også ustabile - med lesemodus, designet for å fjerne alle unntatt hovedartikkelen fra en side, og ikke fungere av og til.

Programvare og tjenester

Windows 10 kommer med forskjellige innebygde apper - inkludert e-post- og kalenderklienter, et bildevisning, kartprogram og en film- og TV-spiller med en innebygd butikk og en musikkspiller som kan koble seg til en strømningstjeneste fra Groove Music. Kartappen integrerer Bing-søk for å legge til informasjon om interessante steder i nærheten, mens fotoappen gir grunnleggende redigeringsfunksjoner og støtte for GIF-er og RAW-filformatet. Det er enkelt å konfigurere e-postklienten til å håndtere en tredjeparts e-posttjeneste som Gmail - med appen som leder deg gjennom hvordan du kobler kontoen din. Windows Media Center er skrotet og er ikke lenger en del av Windows.

I likhet med Windows 8 inkluderer ikke Windows 10 støtte for avspilling av Blu-ray eller DVD, men dette kan utbedres ved å laste ned skrivebordsversjonen av den gratis mediaspilleren VLC.

Når det gjelder tekstbehandling, fungerer WordPad fint for enkel bruk. Forbrukere kan også laste ned mobile versjoner av Microsoft Office-apper fra Windows Store, selv om det berøringsorienterte grensesnittet ikke passer for skrivebordet, og du må abonnere på Office365 for å lage dokumenter. OneNote er tilgjengelig for å lage og dele notater - selv om jeg får den til å beskjære innhold fra websider - i stedet for bare en lenke til siden ikke ble umiddelbart synlig for meg.

Windows 10 Photos-app Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Windows 10 støtter også DirectX 12, den siste versjonen av Microsofts API som brukes til å kommunisere med grafikkortet ditt. Dette høres kanskje ganske kjedelig ut, men DX12 skal tillate grafikkort å gi 3D-spill mens de leverer bedre framerater enn det som var mulig i DX11-baserte Windows 8. Jeg kunne ikke teste DX12 på Intel HD-grafikken til min bærbare PC, men det ser absolutt ut til å gjøre en forskjell i et syntetisk referanseindeks som ble drevet av det tekniske nettstedet Anandtech, som fant at det muliggjorde en mer enn 16x økning i antall loddtrekninger per sekund på et Radeon 290x grafikkort.

I likhet med Windows 8 er Microsofts skylagring som tilbyr OneDrive integrert i Windows 10 og kan settes opp for automatisk å synkronisere filer fra tjenesten til PC-en din. Dette gir tilgang til de samme filene på forskjellige PCer, telefoner og nettbrett - uansett hvor du kan få tilgang til OneDrive fra. Imidlertid har Microsoft endret hvordan OneDrive fungerer i Windows 10 - viser ikke lenger plassholdere i File Explorer for OneDrive-filer som ikke er lagret på enheten. Selv om Microsoft sa at den gjorde endringene for å unngå forvirring over tilgjengeligheten utenfor nettet, ser den på nye måter å vise OneDrive-filer som ikke er tilgjengelige lokalt via en fremtidig oppdatering.

Sikkerhet og personvern

Med Windows 10 håper Microsoft å gjøre brukere langt mindre avhengige av passord. Windows Hello-funksjonen lar brukere få tilgang til Windows ved hjelp av biometri, spesifikt en ansikts-, iris- eller fingeravtrykksskanning. Ansiktsskanningen krever et infrarødt, dybdesenseringskamera - for eksempel Intel RealSense-enheter - så vil trolig bli mer nyttig ettersom slik maskinvare blir standard på PCer og nettbrett. Dessverre klarte jeg ikke å teste det da jeg mangler tilgang til en enhet med nødvendig maskinvare.

Chipping away ved passordet er en Windows 10-funksjon som lar brukere logge seg på datamaskinen, nettsteder og tjenester ved å bruke en PIN-kode som er bundet til enheten. PIN-koden eller Windows Hello kan brukes til å logge inn på ethvert system bundet til Microsoft-kontoen din, inkludert Windows 10 og Azure Active Directory, og kan brukes til å få tilgang til mange forskjellige tjenester - inkludert Office365 Exchange Online, Salesforce, Citrix, Box, Concur - for å nevne noen.

Windows Hello lover å la deg logge inn med ansiktet ditt

Operativsystemet gjør at innstillinger kan finjusteres for å forbedre personvernet, for eksempel å slå av kameraet og mikrofonen. I praksis ser det ut til at noen av disse alternativene er ødelagte - i det minste på min build - da kameraet fortsatte å fungere i Google Hangouts i Internet Explorer etter å ha blitt deaktivert i innstillinger. Wi-fi Sense, en funksjon som logger deg på åpne wifi-nettverk og lar Outlook.com-, Facebook- og Skype-kontaktene automatisk logge på dine private nettverk, og kan også deaktiveres via innstillingsmenyen.

Mengden informasjon Cortana samler inn om hvordan du bruker maskinen kan også skreddersys, og operativsystemet vil ikke som standard lytte til "Hey Cortana" -frasen.

For sikkerhets skyld har Windows 10 Windows Defender, som gir sanntidsbeskyttelse og skanner mot virus og skadelig programvare. Når det gjelder anmeldelser av antiviruseffektivitet, pleier Windows Defender å rangere i midten av pakken og mangler e-post og surfebeskyttelse som tilbys av sikkerhetssuiter med høyere ende.

Ikke alt det kan være

Hvis jeg har et problem med Windows 10, er det at det vil være mange stasjonære og bærbare brukere som ikke virkelig vil dra nytte av det den har å tilby.

Noen av de mest interessante funksjonene i Windows 10 stammer fra de skreddersydde tjenestene som tilbys av Cortana. Imidlertid trenger disse tjenestene virkelig at du eier en Windows-telefon eller installerer Cortana-appen for å være virkelig nyttig. Så nyttig som det er å vite hvordan jeg kommer til min neste avtale, jeg trenger å vite når jeg er på vei, ikke når jeg er på skrivebordet mitt.

Problemet er at jeg ikke har en Windows-telefon eller den ennå ikke-utgitte Cortana iPhone-appen. Og jeg er ikke alene om ikke å stole på noe Microsoft på mobilen min, med langt flere som bruker iPhone- og Android-håndsett enn Windows Phone.

Det andre problemet er at det allerede er enkelt å finne informasjonen som presenteres av Cortana ved å bruke alternative tjenester på moderne nettlesere og smarttelefoner. Når du bare trykker på postnummeret i en e-post på iPhone-en får veibeskrivelser i kartappen, hvorfor skulle jeg ønske meg å bry deg om å installere Cortana-appen? Hvis jeg vil bli påminnet om å sjekke noe ved ankomst, kan jeg lage en påminnelse med Siri. Hvis jeg brukte et Android-håndsett, kunne jeg bruke Google Nå.

Microsoft gjør ikke noe galt med Windows 10 og Cortana, men det gjør ikke nødvendigvis noe som gjør at jeg ønsker å slutte å bruke all programvaren og tjenestene som allerede er tilgjengelig på iPhone, og jeg mistenker at det samme vil være sant for Android-brukere. Når den mest interessante og nyttige delen av Windows 10 er funksjoner som mange ikke nødvendigvis vil bruke fordi de allerede bruker konkurrerende tjenester, ser det ut til å være et problem for Microsoft.

Kanskje Cortanas evne til å lære om brukere vil gjøre sine intelligente funksjoner betydelig mer nyttige enn konkurrerende tjenester over tid. Men for tiden føles det ikke annerledes nok til å tvinge folk til å bytte til Cortana.

Windows 10 har mange kule funksjoner, men generelt er det lite som ikke allerede er tilgjengelig andre steder. Jeg regner ikke ut Windows 10, den har flere kort opp ermet som kan stå det i god plass. For det første vil det fortsette å bli bedre etter hvert som Microsoft pumper ut en jevn strøm av nye funksjoner via vanlige Windows-oppdateringer. Enda viktigere er at Windows 10 lover å la brukere bytte mellom nettbrett og PC og fortsette å bruke de samme appene uten pause. Forutsatt at Microsoft kan forbedre kvaliteten på sine Windows-universelle apper, kan den utnytte det pågående skiftet til hybrid nettbrett / bærbare PC-er.

Windows 10 er et kompetent operativsystem, og det er liten grunn til ikke å oppgradere. Men det som er mest interessant med Windows 10 er hva det kan bli, i stedet for hva det er i dag.

© Copyright 2020 | mobilegn.com